Mladi islamisti protiv koncerta
0

Avril Lavigne "preseksi" za Kuala Lumpur

Sarajevo-x.com
Islamistička opoziciona politička partija u Maleziji pozvala je vlasti da otkažu koncert kanadske pjevačice Avril Lavigne u Kuala Lumpuru zbog njenog scenskog nastupa koji je po njihovim riječima "preseksi".

Lavigne, nominirana za muzičku nagradu Grammy, svoju svjetsku slavu stekla je albumom "Let's Go" iz 2002. godine. Svoju turneju po Aziji planirala je početi koncertom u Kuala Lumpuru, 29. avgusta.

Ogranak mladih iz PanMalezijske Islamističke Partije izjavio je da bi ovaj koncert promovirao pogrešne vrijednosti za nadolazeći dan nezavisnosti njihove zemlje, 31. august.

"Jednostavno je previše provokativna za nas...to nije dobro za malezijsku publiku", izjavio je glasnogovornik te stranke Kamarulzaman Mohamed. "Ne želimo da naši ljudi, naši tinejdžeri gledaju njen nastup. Želimo prave umjetnike, umjetnike koji mogu biti uzor", dodao je.

Prema navodima Associated Pressa, Kamarulzaman je poslao protestna pisma gradonačelniku Kuala Lumpura i Ministarstvu za kulturu i umjetnost Malezije.

Malezijski zakon zahtijeva da se na svim javnim nastupima nosi odjeća bez opscenih ili elemenata vezanih uz drogu kao i da se prilikom nastupa nosi odjeća koja pokriva tijelo od grudi do koljena. Također, skakanje, grljenje i ljubljenje na sceni nije dozvoljeno.

Popularna pjevačica Christina Aguilera tako je na svojoj azijskoj turneji preskočila Maleziju, Singapur, Tajland i Filipine dok je zanosna r&b diva Beyonce svoj koncert prebacila u Indoneziju. Ženski sastav Pussycat Dolls su 2006. u Maleziji kažnjene s 3000 dolara za ismijavanje i kršenje pravila pristojnosti.