Prve snimke legendarne glumice
0

Aukcija fotografija Marilyn Monroe iz 1946. godine

Sarajevo-x.com
Prve fotografije Marilyn Monroe i autorska prava na slike bit će ponuđene na prodaju na aukciji krajem godine.

Jedan sudija za bankrot u Floridi izjavio je ove sedmice da će slike Norme Jeane Dougherty iz 1946. godine, koja će kasnije postati legendarna Marilyn Monroe, biti prodate na aukciji kako bi se podmirili sudski dugovi fotografa.

Fotografije, negativi i autorska prava Josepha Jasgura bit će na aukciji u decembru u kući Julien's Auctions u Kaliforniji. Kolekcija uključuje i nekoliko formulara sa potpisom Monroe.

Darren Julien, direktor aukcijske kuće je rekao da fotografije nisu poznate javnosti zbog sudskog spora koji se vodi više od 20 godina.

Ova prodaja je, kako kaže, veoma značajna jer se rijetko gdje mogu kupiti i autorska prava za sliku Marilyn Monroe, posebno kada su u pitanju njene prve fotografije.

"Teško je procijeniti pravu vrijednost ovih fotografija. Ovo su vjerovatno najvažnije fotografije Marilyn Monroe jer su napravljene na samom početku njene karijere, a rjetkost je naći ovakve fotografije, koje se prodaju s autorskim pravima", kazao je Julien, ali je odbio procijeniti koliku cijenu bi fotografije mogle dostići.