Showbiz
8

Američki tabloid: Prince je preminuo od AIDS-a, a kao Jehovin svjedok, nije htio piti lijekove

Klix.ba
Među američkim tabloidima je sve učestalija teorija o smrti američkog muzičara Princea koja navodi kako je Prince bolovao od AIDS-a, te kako je to razlog zbog kojeg je preminuo u 57. godini života.

National Enquirer tvrdi kako je Prince preminuo od AIDS-a, što objašnjava njegovu bolešljivost, te stalne prehlade i gripe u posljednje vrijeme.

Navodno je Princeu AIDS dijagnosticiran šest mjeseci prije njegove smrti, a HIV -om se zarazio još devedesetih godina.

Prince je bio Jehovin svjedok i navodno je iz tog razloga odbijao koristiti terapiju i lijekove, vjerujući kako će ga bog izliječiti.

"Bio je u jako lošem stanju. Doktori su mu rekli da mu je broj krvnih zrnaca jako mali, a temperatura mu je također bila niska. Imao je manjak željeza, bio je jako slab i dezorjentiran. Jako je rijetko jeo i sve što bi pojeo bi povratio. Prije smrti je imao svega 40-ak kilograma", ispričao je jedan izvor blizak muzičaru za National Enquirer.

Rezultati autopsije bit će poznati krajee ovog mjescca.

National Enquirer tvrdi i kako je Prince patio od ovisnosti o Percocetu, snažnom lijeku protiv bolova koji izaziva narkotičko dejstvo i stvaraju ovisnost.

HIV je virus koji napada imunološki sistem, čineći ga slabim i nesposobnim da se odbrani i od najbezazlenijih bakterija i virusa (poput gripe).

U današnje vrijeme postoje lijekovi koji HIV pozitivnim osobama omogućavaju da vode normalan i dugotrajan život, pod uvjetom da uzimaju redovnu terapiju. Takvi lijekovi virus HIV-a drže pod kontrolom i osoba je u stanju voditi normalan život.

Virus HIV-a se najčešće širi nezaštićenim seksom, ali i dijeljenjem istih igala (kod intravenoznih ovisnika), a moguće se zaraziti i putem transfuzije zaražene krvi.