Slavni u humanitarnoj akciji
0

Američke zvijezde prikupljaju novac za nastradale u Japanu

Sarajevo-x.com
Narukvice Lady Gage
Narukvice Lady Gage
Slavne američke ličnosti ovih dana učestvuju u akciji prikupljanja novca za preživjele u zemljotresu i cunamiju u Japanu. Za 48 sata prikupljeni iznos je dostigao 250.000 američkih dolara.

Lady Gaga je jedna od prvih koja je pokrenula akciju i to prodajom crvenih i bijelih narukvica koje nose poruku: "Molimo za Japan".

Istog dana kada je Gaga lansirala svoju narukvicu i rock bend LInkin Park počeo je prikupljati narudžbe za svoje majice, kako bi skupili novac za Japan gdje je proteklih dana živote izgubilo hiljade ljudi. Majice je dizajnirao član benda Mike Shinoda, čiji je otac japansko-američkog porijekla. Na majicama stoji i natpis "Nisu sami", što je ujedno i naziv jedne od pjesama ovog benda.

Jedna od onih koji su se angažirali da pomognu narodu Japana je i pjevačica Katy Perry, a pridružilo joj se i nekoliko drugih slavnih ličnosti koji su na svojim Twitter profilima pozvali obožavatelje da doniraju novac.

Kanadska tinejdžerska zvijezda Justin Bieber je nekoliko sati nakon potresa na Twitteru napisao: "Japan je jedno od mojih omiljenih mjesta na svijetu. To je nevjerovatna kultura sa zadivljujućim ljudima. Moje molitve su s njima. Svi im trebamo pomoći".

Televizijski i filmski svijet također je uzeo učešće u akciji pomoći. Filmski studio Warner Brothers je obećao da će dio prihoda od prodaje DVD-a filma "Hereafter" dati kao pomoć ovoj zemlji, navodi se u Los Angeles Timesu. Radi se o filmu u kojem glume Matt Damon i Cecile de France, a koji je povučen iz japanskih kina nakon razarajućeg potresa i cunamija.

U međuvremenu i hip-hop zvijezde grupe Black Eyed Peas su u svoj novi spot stavili poruku kojom pozivaju fanove da doniraju novac organizaciji Crvenog križa za pomoć u ovoj zemlji.

Spot Black Eyed Peasa za pjesmu "Just Can't Get Enough" je snimljen u Japanu sedmicu dana prije potresa.

Slavne osobe imaju mogućnost da utječu na svoje fanove, tako da se pretpostavlja da ako svaki od osam miliona Lady Gaginih sljedbenika na Twitteru kupi njenu narukvicu i ako svaki obožavatelj Linkin Parka kupi jednu od njihovih majica, za Japan će biti prikupljeno 47 miliona dolara.