Kraljica krimića
15

Agatha Christie će dobiti spomenik u Londonu

FENA
Agatha Christie
Agatha Christie
Britanska kraljica krimića Agatha Christie konačno će dobiti svoj prvi spomenik u Londonu posvećen njezinu golemu doprinosu londonskom kazališnom životu, piše britanski Guardian.

Gradsko vijeće općine Westminster ove je sedmice izdalo dozvolu za postavljanje spomenika, kipara Bena Twiston-Daviesa. Nalazit će se u samom srcu londonske kazališne četvrti Covent Gardenu, između Great Newporta i Cranbourna.

Takva je lokacija odabrana zbog golemog doprinosa koji je najprodavanija književnica svih vremena dala kazalištu - autorica 66 detektivskih romana i više od 15 zbirki kratkih priča, Christie je prva dramatičarka kojoj su na West Endu istodobno igrala čak tri djela, a njezina je Mišolovka najdugovječnija predstava u povijesti kazališta.

Bronzani spomenik visine 2,5 metra, napravljen po narudžbi producenta Mišolovke Stephena Waley-Cohena i autoričinog unuka Mathewa Pricharda, bit će u obliku goleme knjige u čijem će se otvorenom središtu biti autoričino poprsje. Na koricama će biti motivi vezani uz njezin život i djelo, od junaka Miss Marple i Herculea Poirota do Orient Expressa i ladanjske kuće.

Ideja je da spomenik s udaljenosti izgleda prilično jednostavno, no kada mu se približite postaju vidljiviji detalji, kazao je Twiston-Davies napominjući kako će to biti prvi spomenik koji će velika književnica dobiti u Londonu, a bit će otkriven 25. novembra u povodu obilježavanja 60. obljetnice premijere Mišolovke.