magazin
237

Sarajevo i Zagreb njeguju prijateljstvo: Bandić pomogao Komšiću da otvori Holiday Market

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Gradonačelnici Sarajeva i Zagreba Ivo Komšić i Milan Bandić tradicionalnim paljenjem lampica na bogato ukrašenoj jelki otvorili su 5. Coca-Cola Sarajevo Holiday Market u centru grada.

Market je svečano otvorio vrata svojim posjetiocima u 18:30 sati na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović osvjetljavanjem jelke više od 20 metara, a prije samog čina prisutne je zabavljao zagrebački bend Kraljevi ulica. Večeras od 21 sat gosti u Pan Winter Pubu moći će slušati Aminu Hamzić i grupu Open Mind.

Komšić je istakao da je ovo događaj koji treba Sarajevu pred božiće i Novu godinu.

"Ukoliko želimo da Sarajevo bude evropski grad kao što govorimo često, onda se moramo evropski i ponašati. Svi gradovi u Evropi imaju ovakve markete, ovo je dio evropske tradicije", naveo je Komšić.

Bandić je istakao da Sarajevo i Zagreb imaju mnogo toga zajedničkog.

"Tri su stvari koje dva grada povezuju. Prva je da su od njih ljepše samo Sarajke i Zagrepčanke. Druga je da su to multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni gradovi, a treća da su to dva grada dobrih ljudi, puni toplote i ljubavi", naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Goste na trgu pozdravio je i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Svi ljubitelji prazničnog marketa i ove godine su pozvani da u toku mjesec dana, koliko on traje, budu dio sarajevske zimske bajke.

U drvenim kućicama postavljenim na trgu mogu se kupiti prehrambeni artikli, odjeća, suverniri, a pod šatorom Pan Winter Puba svake večeri je druga muzička ekipa.

Dodajmo i to da je posjeta predstavnika Grada Zagreba potvrda dugogodišnjeg prijateljstva i partnerstva, a uz svjetleće dekoracije na sarajevskom trgu nalazi se i dio ukrasa koje je Turistička zajednica Grada Zagreba poklonila Gradu Sarajevu. Riječ je o dnevnim dekoracijama, tradicionalnim igračkama sa sjevera Hrvatske koje su uvrštene na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, a među kojima se nalaze licitarska srca, paprenjaci, ogledalca...

Umjesto kupovine jelke, koju je Grad Zagreb htio pokloniti Gradu Sarajevu, gradonačelnik Ivo Komšić je predložio da se ta sredstva usmjere u dobrotvorne svrhe. Tako će sredstva u iznosu od 4.000 eura biti donirana djeci oboljeloj od malignih bolesti i mališanima bez roditeljskog staranja, kako bi im na ovaj način makar malo uljepšali predstojeće božićne i novogodišnje praznike.