magazin
2

Sahranjen turski glumac bosanskih korijena Tuncel Kurtiz

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poznati turski glumac bosanskih korijena Tuncel Kurtiz, koji je prije dva dana umro u Istanbulu, sahranjen je danas na mezarju u selu Camlibel, nedaleko od turske zapadne pokrajine Balikesir.

Tijelo umrlog najprije je prebačeno u porodičnu kuću Kurtizovih u selu Camlibel, odakle su ga mještani sela i kolege glumci na rukama prenijeli na seosko mezarje.

Sahrani je prisustvovao zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije (CHP) Yakup Akkaya, kolege, glumci Halit Ergenc, Kivanc Tatlitug, Kenan Imirzalioglu, Okan Yalabik, Yilmaz Koksal, Tarik Akan i drugi.

Zbog velikog broja prisutnih na sahrani turskog glumca, put prema selu je bio zatvoren za saobraćaj.

U bogatoj glumačkoj karijeri Kurtiz je igrao u brojnim filmovima i serijama, a svaki lik kojeg je tumačio ostao je obilježen njegovom karizmom i razvijenom narativnim sposobnošću. Međunarodnu slavu stekao je glumačkim rolama u serijama "Haci“ i "Asi“, a nezaboravne su i likovi Ramiza Karaeskija iz serije "Ezel“ i Ebusuud-efendije iz popularne serije ''Sulejman Veličanstveni".

Rođen u Kocaeliju 1936. godine. Kurtiz je studirao pravo, filologiju, filozofiju, psihologiju i historiju umjetnosti, ali, zanimljivo, niti jedan od njih nije i završio. No, to mu nije bilo prepreka da napravi fantaastičnu karijeru. Zanimljivo je da je radni vijek počeo kao šef rasvjete u jednom pozorištu, a u glumačke vode ušao je 1959. godine u pozorištu „Dormen“.

Kurtiz je dobitnik brojnih glumačkih nagrada i priznanja, a na 48. Filmskom festivalu ''Zlatna narandža'' u Turskoj u novembru 2011. godine dobio je i priznanje za životno djelo.

Kurtiz bosanske korijene vuče preko majke, koja je porijeklom iz Bosne, dok je njegov otac bio turski činovnik, porijeklom iz Soluna.

Vezani članci