magazin
0

Rimski gladijatori su bili vegetarijanci

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rimski gladijatori bili podvrgnuti strogim režimima treninga, a potom su se u arenama borili do smrti. Međutim, umjesto da su jeli hranu bogatu bjelančevinama poput modernih sportista, dokazi upućuju na to da se njihova prehrana sastojala od žitarica te da su pili "sportski napitak" napravljen od octa i pepela.

Naučnici su proučavali kolagen u kostima rimskih leševa pronađenih u grobljima iz drugog stoljeća kako bi potvrdili tezu o vegetarijanskoj prehrani.

Groblje je otkriveno 1933. godine u rimskom gradu Ephesosu, na području današnje Turske. U to vrijeme Ephesos je bio glavni grad rimske provincije Azije sa više od 200.000 stanovnika.

Korištenjem spektroskopije, istraživači iz Zavoda za sudsku medicinu na Medicinskom univerzitetu u Beču proučavali su omjere izotopa, uključujući i razine ugljika, dušika i sumpora. Također su utvrđivali omjer stroncija i kalcija u kostima. Razine stroncija koje su pronašli ukazuju na količinu biljnih tvari koje su konzumirali tokom života, odnosno povišena razina stroncija ukazuje na prehranu u kojoj nije bilo mesa.

Naučnici su analizirali skelete ukupno 53 osobe, od čega su 22 gladijatori. Njihova prehrane se uglavnom sastojala od obroka bez mesa. Osnovu njihove prehrane činili su ječam, pšenica i grah. Piće od octa i biljnog pepela je služilo kao energetski napitak. Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u magazinu Plos One.