magazin
143

Red Bull Cliff Diving: Mostar sljedeća stanica najboljih svjetskih skakača

Klix.ba
(Foto: Red Bull)
U subotu 18. jula na portugalskom arhipelagu Azori, održano je peto takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015, a pobjednik je peti put uzastopno bio aktuelni prvak Gary Hunt. Naredna stanica prvenstva je Mostar, gdje će 15. augusta najbolji svjetski skakači u vodu svoje vratolomne skokove izvoditi sa Starog mosta.

Britanac Gary Hunt je još jednom pokazao zašto je četvorostruki prvak i pobjednik svih takmičenja u ovoj sezoni do sada. Iako je nakon prve runde skokova bio tek na 12. mjestu, sa preostala tri skoka nadoknadio je zaostatak i došao do pete pobjede iz pet takmičenja ove godine. Biće zanimljivo vidjeti da li će svoj pobjednički niz nastaviti i na Starom mostu.

"Sada je na meni još veći pritisak pred šestu stanicu. Ko zna, možda ovo može biti i savršena sezona, što bi bilo zaista nevjerovatno" kaže Hunt.

Drugi je bio Jonathan Paredes (Meksiko), a treći Andy Jones (SAD), kojem je ovo prvo pobjedničko postolje u karijeri. Upravo je Jones u duelu jedan-na-jedan bio bolji od Orlanda Duquea, tako da legendarni Kolumbijac nije ušao u finalnu rundu.

Na Azorima je održano i drugo od tri takmičenja Svjetskog prvenstva za žene, a iznenađenje je priredila džoker takmičarka, Amerikanka Cesilie Carlton, koja je bila najbolja u konkurenciji osam skakačica. Ovom pobjedom ona se izjednačila na prvom mjestu ukupnog poretka sa aktuelnom prvakinjom Rachelle Simpson, za koju ovaj put nije bilo mjesta na pobjedničkom postolju. Drugo mjesto je zauzela Adriana Jimenez (Meksiko), a treće Ginger Huber (SAD). Naredno takmičenje za žene održaće se 13. septembra u Polignano a Mareu (Italija), kada će biti proglašena i prvakinja za sezonu 2015.

"Jako sam uzbuđena. Skakati sa litice po prvi put na takmičenju je fenomenalno. Na početku sam bila malo nervozna, ali kada jednom skočite u zrak, sve je kao i u drugim skokovima", rekla je Carlton nakon pobjede.

Turnir na malenom otoku Vila Franca do Campo na Azorima bio je poseban po tome što se skakalo direktno sa litica, u najčistijem obliku cliff divinga. Fascinantni vulkanski monoliti poslužili su kao 'odskočna daska' za skokove sa visine od 27 metara za muškarce i 20 metara za žene.

A narednog mjeseca Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo konačno po prvi put dolazi i u našu zemlju. Na Starom mostu u Mostaru, imat ćemo priliku na djelu vidjeti najbolje svjetske skakače u vodu 15. augusta, svega tri sedmice nakon tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

Za sve informacije i vijesti o Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu i takmičenju u Mostaru, pratite redbull.ba i oficijelnu stranicu takmičenja.