magazin
5

Putin i Berlusconi popili bocu najskupocjenijeg krimskog vina?

Klix.ba
Ukrajinski tužioci su pokrenuli istragu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija nakon što su njih dvojica navodno popili bocu stoljećima starog vina na Krimu.
Berlusconi u posjeti Krimu (Foto: EPA)
Berlusconi u posjeti Krimu (Foto: EPA)

Ove informacije objavili su u subotu navodeći da su Putin i Berlusconi popili bocu koja datira iz davne 1775. godine i to kada je obeščašćeni italijanski političar ovog mjeseca posjetio Krim.

Boca je bila dio legendarne kolekcije princa Mihaila Vorontsova, krimskog guvernera u prvoj polovini 19. stoljeća, prenosi AFP.

U slavnoj vinariji (Foto: EPA)
U slavnoj vinariji (Foto: EPA)

Slavnu vinariju Massandra u kojoj se boca nalazila Rusija je preuzela aneksijom Krima 2014. godine, a ukrajinski istražioci u egzilu navode da slučaj tretiraju kao "oduzimanje državne imovine".

"Ovo vino nije samo vlasništvo Krima i Massandre, već i ukrajinskog naroda u cjelini", kazao je Nazar Kholodnitsky iz tužilačkog ureda.

Foto: EPA
Foto: EPA

Procjenjuje se da je boca vrijedila više od 100.000 američkih dolara.

Berlusconijeva posjeta Putinu u Krimu početkom septembra naljutila je zvanični Kiev, a ruska televizija objavila je i video o posjeti poznatoj vinariji u kojem se čuje kako Italijan pita "je li moguće probati vino" iz neke od starih boca.