Zagarantovan smijeh
13

Prva turneja stand up komedije u Bosni i Hercegovini

Klix.ba
Regionalna mreža stand up komedije širi se i na Bosnu i Hercegovinu.

Uz finansijsku potporu Američke ambasade u Sarajevu i u saradnji s domaćim i regionalnim partnerima, prva turneja stand up komedije pod nazivom "Komedija s nogu", kreće iz Mostara (14-15.9. – OKC Abrašević), da bi se nastavila u Sarajevu (15-16.9. – Art kino Kriterion) i završila u Banjoj Luci (16-17.9. – Dom Omladine).

Ova turneja označava samo početak intenzivnog razvoja scene i mreže "komičara s nogu" u BiH, a koji će uslijediti već ove jeseni na radionicama, klupskim nastupima te sličnim gostovanjima i u drugim gradovima u zemlji.

"Ono što treba znati, stand up komedija nije pričanje viceva i šala, niti nekakva gluma u skečevima. Mi pričamo o životu! To je ono što želimo i umijemo. Oni koji su nam bili u gostima to mogu potvrditi, a oni koji još nisu – dobrodošli su!", rekao je Peđa Bajović, direktor turneje.

U dvije programske večeri u svakom od tri grada nastupit će najbolji regionalni stand up komičari. Prve večeri, pod voditeljskom palicom Perice Jerkovića iz Ljubljane, koji je rodom iz Dervente, tu su još i Srđan Jovanović iz Beograda, Domagoj Pintarić iz Zagreba i Tin Vodopivec iz Kranja te nova i velika nada hrvatske stand up komedije Tomislav Kozačinski Koza iz Velike Gorice.

Drugu večer vodi Peđa Bajović, inače bosansko-hrvatsko-srpsko-crnogorski kadar, a pridružuju mu se afirmisaniji domaći stand up komičari: Adi Fejzić iz Mostara, Filip Andronik iz Sarajeva te Mirko Komljenović Mirkan iz Banje Luke. Program će zdravim srbijanskim humorom začiniti i Niklola Silić iz Beograda.

Osim pobrojanih komičara, svoje mjesto u programu naći će i oni koji tek zakoračuju u svijet stand up komedije (Mia Lončar, Bojan Bilić, Igor Hrist, Miranda Bešić i Mirko Božić), a koji svojim talentom i radom obećavaju odličnu perspektivu ove forme urbanog humora u BiH.

Iz "Komedije s nogu" poručuju: "Nećemo vas ‘nasmijati do suza’. Zbog nas vas od smijeha neće ‘zaboljeti stomak’ niti biste se ‘upiškili u gaće’ (mada je bilo nekoliko slučajeva). Ne daj bože da biste vi kod nas u klubu od smijeha – umrli! Ono što možemo garantovati je da ćemo u jednoj večeri čuti nekoliko stotina vaših smijehova, od hihota pa sve do onog gromoglasnog (ponekad popraćenog roktanjem… znamo mi, sve smo već čuli!) i da ćete na kraju na licu nositi osmijeh na putu kući!

Web destinacija - StandUp.BA, bit će od danas tačka okupljanja sadašnjih i budućih stand up komičara te njihove publike u Bosni i Hercegovini, ali i šire.