magazin
0

Pročitajte uputstva i učestvujte na Sarajevo fotomaratonu 2013

Klix.ba
Jedinistveno fotografsko takmičenje Sarajevo fotomaraton održat će se u nedjelju, 18. augusta, u Sarajevu, a svi učesnici mogu pročitati uputstva za učešće.
Fotomaraton predstavlja jednodnevno fotografsko takmičenje gdje učesnici moraju odgovoriti na šest različitih tema. Cilj fotomaratona je da se testiraju vještine, jer fotografi u veoma kratkom vremenskom roku moraju odgovoriti na različite teme te odabrati najbolje fotografije bez mogućnosti obrade.

Program fotomaratona počinje u nedjelju u 8:30 sati ujutro u Galeriji Boris Smoje, gdje svi prijavljeni mogu preuzeti uputstva i teme te vremenske rokove. Nakon toga, dan poslije, petočlani žiri će odabrati tri najuspješnija učesnika. Članovi žirija su fotografi: Dejan Đurić, Haris Čalkić (urednici portala Fotografija.ba), Amer Kapetanović (majstor fotografije), Midhat Poturović i Denis Ruvić (dobitnici nagrada na konkursu Fotografija godine BiH).

Proglašenje pobjednika i party povodom završetka fotomaratona će se održati 20. augusta 2013. godine (utorak) u Galeriji BlackBOX od 20:00 sati.

Pobjednik fotomaratona bit će nagrađen digitalnim aparatom Canon EOS 1100D sa 18-55mm IS III objektivom, koji je poklon generalnog sponzora fotomaratona Canon Bosna i Hercegovina.

Bitne stavke na koje takmičari ne smiju zaboraviti tokom trajanja fotomaratona:

  • Učesnici fotomaratona moraju sa sobom imati ličnu kartu i nositi je tokom trajanja fotomaratona
  • Ukoliko ste u prijavi označili da ste član FBA+, čime ostvarujete popust na kotizaciju, sa sobom morate imati PRESS karticu FBA, koju ćete pokazati prilikom početka fotomaratona
  • Fotografije moraju biti dostavljene u JPEG formatu

  • Fotografije ne smiju biti obrađene u Photoshopu ili nekim od sličnih programa ili obrađene na aparatu (program integrisani u softwer aparata). Ne smije se koristiti krop alat, kloniranje, HDR obrada ili popravljanje dinamičkog raspona fotografije, dakle sve što spada u digitalnu obradu fotografije

  • Dozvoljeno je korištenje opcije "crno-bijelo" koja je integrisana u fotoaparatu

  • Ako snimite puno fotografija tokom dana, odaberite šest snimaka koje ćete predati na završnom punktu

  • Fotografije možete prebaciti direktno sa aparata preko našeg čitača kartica ili ih dostaviti putem USB-a ili CD/DVD-a. Organizatori mole takmičare da se tokom fotomaratona pridržavaju fotografskog bontona:

  • Tražiti dopuštenje za fotografisanje ukoliko snimate privatno vlasništvo

  • Voditi računa o kodeksima odijevanja na određenim mjestima (žene trebaju imati maramu ukoliko ulaze u džamije npr.)

  • Tražiti dopuštenje ako želite fotografisati policiju

  • Apsolutno je zabranjeno fotografisati Američku ambasadu i vojne objekte

  • Obratite pažnju na sve vrijedne predmete koje nosite sa sobom te se posebno skoncentrišite na odabir fotografija koje ćete predati.

Prijaviti se možete do 16. augusta putem online forme na www.fotografija.ba/fotomaraton ili na mjestu okupljanja učesnika.

Kotizacija iznosi 20 KM i 10 KM za FBA+ članove (kao dokaz moraju priložiti PRESS karticu Fotografija.ba).