Serija o njegovom poslu u RAF-u
0

VIDEO / Princ William helikopterom spašava živote Britanaca

Klix.ba
Britanski princ William počeo je raditi kao pilot za potrage i spašavanje, a kako izgleda njegov radni dan Britanci će moći vidjeti u novoj TV seriji "Helicopter Rescue". Ovo je prva emisija koja će pokazati kako radi posada Royal Air Forcea, koja spašava živote, a čiji član je i princ.

BBC-eva ekipa pratila je Royal Air Force u Valleyju kod Angleseyja, gdje je smještena prinčeva baza i bazu kraljevskih marinaca u Devonu.

U jednoj epizodi Sea King posada je pozvana u pomoć na kamenolom u Blaenau Ffestiniogu. Lokalni dječak je pao sa starog željezničkog mosta na stijene.

William potom objašnjava svoju ulogu kada poziv stigne:

"Kao kapetan pokušavate isplanirati cijelo spašavanje, zamisliti put do spašavanja i nazad, predvidjeti sve okolnosti i probleme s kojima se možete susresti i pokušati ih popraviti prije nego poletite".

Prošle godine je na području Walesa završeno 566 akcija, što ih je svrstalo u najzaposlenije službe u Britaniji, a imali su više od 470 akcija spašavanja.

Članovi posade Royal Air Force imaju veliku ulogu, često su pod pritiskom jer o njima ovise životi, ali princ ističe kako su ponosni što su članovi ove posade.

"Nema boljeg osjećaja nego kada učinite nešto dobro i spasite nečiji život. Mislim da nema boljeg poziva u životu... nego kada vidite lice djeteta kada im spasite majku ili oca sa ruba smrti, to je poprilično moćan osjećaj", dodao je princ.

Na ovoj dužnosti William je do septembra ove godine, a 8. aprila serija će se početi prikazivati.