magazin
68

Priča o dvije vještice u fotoprojektu studentice Likovne akademije Senke Mušić

Piše: L. Č.
(Foto: Senka Mušić)
Senka Mušić, studentica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu autorica je fotoprojekta "Hex", editorijala koji je napravila u saradnji s kolegicama Almom Štrkljević i Blaženkom Jurišić sa Umjetničke akademije Split, koje su se predstavile kao modeli na fotografijama.

"Fotoprojekat 'Hex' je žanrovski fashion-art-fantasy, a radi se o priči o dvije vještice, jedna je dobra, druga zla. Sa minimalnim sredstvima i 'do-it-yourself' rasvjetom, kao studentice smo se potrudile da iznesemo najviše od svog znanja prikupljenog tokom studiranja – fotografija, set design, kostimografija, rasvjeta, itd", kažu djevojke.

"Hex" je editorial zaokupljen magijom vještičarenja i različitih stanja dvije vrste magije: bijele i crne. Isprepletene dozom misterije, fotografije prikazuju dvije vještice u njihovim međustanjima i magijskim praksama. Šminkom je naglašena njihova dobra ili loša ćud, a stajlingom upotpunjena njihova priča.

Senka Mušić, rođena 5.11.1991. u Sarajevu, studentica je na Odsjeku za grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Fotografijom se bavi dugo, no profesionalnu karijeru započela je prije četiri godine.

"Imam potrebu bilježiti bitne momente, ali i pokazati koliko svaki subjekt/objekt ima potencijalnu ljepotu i atraktivnost. Sve je vrijedno fotografiranja, a fotograf nije samo poziv, već i karakterna osobina – fotograf je uvijek fotograf", kaže Senka Mušić za Klix.ba.

Njeni radovi uključuju portrete, modnu fotografiju, dokumentarnu, fotografiju arhitekture, pejzaža..., a radi, kako digitalnu, tako i analognu fotografiju.

Senka Mušić je u aprilu 2012. nagrađena za Najbolju fotografiju Sarajeva, a izlagala je na mnogim izložbama. Svoje iskustvo iz fotografije primjenjuje i na polju grafičkog dizajna, a njeni radovi iz te domene najčešće uključuju njene autorske fotografije.