magazin
0

Preminuo James Gandolfini, legendarni Tony iz Sopranosa

Klix.ba
Holivudski glumac James Gandolfini preminuo je u 51. godini života, potvrđeno je iz HBO-a, prenose američki mediji.

Smrt je glumca zadesila u Italiji, gdje je odmarao, a prema prvim informacijama najvjerovatnije se radilo o srčanom udaru. Daily News je potvrdu da je glumac preminuo dobio i od njegove porodice.

Saopćenjem se javnosti obratio i njegov menadžer, koji je naveo da HBO s tugom saopćava da je Gandolfini preminuo u Rimu. U HBO-u su naveli da se radi o glumcu koji je zajedno sa svojom porodicom bio dio njih, da se radilo o velikom talentu i velikom čovjeku.

Gandolfini je najpoznatiji po ulozi mafijaškog šefa Tonyja Soprana u TV seriji “Porodica Soprano”. Dobitnik je nagrade Emmy za najbolju mušku ulogu u popularnim “Sopranosima”. Serija je snimana od 1999. do 2007. godine i svojim glumcima je donijela ogromnu slavu širom svijeta. Također je proglašena i najboljem serijom u historiji na listi od njih 10. "Sopranosi" su ukupno osvojili 11 Emmyja i pet Zlatnih globusa.

Pored uloge Tonyja Soprana, Gandolfini je ostvario zapažene uloge i na filmskom platnu, poput one u "Zero Dark Thirty". Okušao se i na pozorišnim daskama na Brodwayju, što mu je 2009. donijelo pozorišnu nagradu Tony.