magazin
29

Preminula Jackie Collins, autorica romana o holivudskom glamuru i seksu

Klix.ba
Jackie Collins (Foto: EPA)
Jackie Collins (Foto: EPA)
U 77. godini preminula je poznata spisateljica Jackie Collins, sestra glumice Joan Collins.

Umrla je u Los Angelesu od raka dojke, objavila je njena porodica.

Njena slava trajala je četiri decenije, a prodala je više od 500 miliona knjiga u 40 zemalja. Njena porodica je poručila da je živjela divnim životom, uz obožavaoce sa svih strana.

"Bila je istinska inspiracija, pionir u ženskom stvaralaštvu u oblasti fikcije i kreativna snaga. Nastavit će živjeti kroz svoje likove, a nama već neizrecivo nedostaje", navodi se u saopćenju porodice.

Rak dojke Collins je dijagnosticiran prije šest i po godina, a prema pisanju magazina People, njena sestra Joan (82) vijest o smrti dočekala je potpuno shrvana.

"Bila je moja najbolja prijateljica. Divila sam joj se kako se nosila s bolešću. Bila je divna, hrabra i prelijepa osoba i volim je", kazala je glumica.

Jackie Collins se pisanjem počela baviti kao tinejdžerka, smišljajući zanimljive priče za svoje školske prijatelje. Njen prvi roman "Svijet je pun oženjenih muškaraca" objavljen je 1968. godine i ubrzo proglašen "skandaloznim bestsellerom" koji je zbog erotskih detalja zabranjen u Australiji.

Prema njenom romanu "Holivudske supruge" 1985. snimljena je mini serija sa Anthonyjem Hopkinsom i Candice Bergen u glavnim ulogama.

Britanka po rođenju napisala je ukupno 32 romana o glamuru, seksu i aferama u Hollywoodu, a u intervjuu koji je 2011. godine dala Associated Pressu kazala je da se nikada nije stidjela pisati o seksu.

"Mislim da sam mnogima pomogla u oživljavanju seksualnog života", izjavila je. "Seks je pokretačka snaga svijeta tako da mislim da nije neobično što o njemu pišem. Trudim se da ga opišem što erotičnije".