magazin
32

Predsjednica Argentine je jedna vesela žena koja voli da pleše na političkim skupovima

Klix.ba
Predsjednica Argentine, Cristina Fernandez de Kirchner osvojila je društvene mreže svojim plesom na jednom od političkih skupova u Buenos Airesu.

Cristina Elisabet Fernández, rođena 1953. godine, poznata i po nazivu Cristina Kirchner je argentinska političarka i trenutna predsjednica Argentine. Ona je bivša žena nekdašnjeg predsjednika Argentine, Néstora Kirchnera i bivša senatorica za pokrajinu Buenos Aires.

Fernández je svoju političku karijeru počela sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Izabrana je za direktoricu provincijalne legislature Santa Cruza 1989. godine, a potom ponovno izabrana za istu funkciju 1993. godine.

Godine 2007. godine postala je prva žena predsjednica u historiji Argentine, zamijenivši tako na toj funkciji svoga muža Nestora Kirchnera. Kirchner dobila je skoro 44 posto glasova, blizu 22 posto više od svoje najveće rivalke, Elise Carrio.

Na izborima 2011. godine je uvjerljivo pobijedila ostale kandidate i tako osigurala i svoj drugi mandat. U decembru je objavljeno da ima rak štitnjače, a nakon uspješne operacije, bolest je danas daleko iza nje.

Svojim plesom na jednom od političkih skupova, Cristina Fernandez de Kirchner oduševila je internet.