magazin
0

Poziv da se zabrani "sotonska" pjesma za Euroviziju

Sarajevo-x.com
DJ Bobo
DJ Bobo
Švicarski katolici pozvali su državne zvaničnike da zabrane odlazak njihove pjesme predstavnice na ovogodišnje takmičenje Eurovizije u Finsku. Smatraju da pjesma "Vampires Are Alive" koju izvodi DJ Bobo nije primjerena zbog, kako kažu "sotonskog" sadržaja.

Federalna unija demokrata (FDU) predala je vladi peticiju sa 49.000 potpisa zahtijevajući da se zabrani odlazak DJ Bobi na Euroviziju zbog sadržaja pjesme "Vampires Are Alive" koju će tamo izvesti.

FDU tvrdi da tridesetdevetogodišnji pjevač pjesmom veliča značaj pakla i Sotone "mračnim stihovima" kao što su "Oslobodi svoj duh poslije ponoći, prodaj svoju dušu" i "Od raja do pakla, uživaj u vožnji".

"Mi nemamo ništa protiv DJ Bobe ali njegova pjesma je destruktivnog karaktera i mi ne želimo da nas takva kompozicija predstavlja na Euroviziji", rekao je Thomas Feuz, predsjednik FDU-ovog komiteta za peticije.

DJ Bobo, čije je pravo ime Rene Baumann rekao je da je zahtjev FDU-a apsurdan te da su riječi izmišljene i da svako ima pravo na slobodu govora.

Švicarske i njemačke radiostanice ne žele puštati pjesmu ne zato što je "sotonska" već zato što je, kako kažu "smeće".