SAD
0

Polanski moli Obamu za milost

FENA
Roman Polanski (Foto: Reuters)
Roman Polanski (Foto: Reuters)
Filmski redatelj Roman Polanski zatražio je oprost od američkog predsjednika Baracka Obame u ličnom pismu koje je Obami tokom prošlosedmičnog nuklearnog summita u Washingtonu predao francuski predsjednika Nicolas Sarkozy, izvijestio je u utorak američki web portal Daily Beast, citirajući članak iz francuskog magazina L'Express. U nevjerojatnom činu međunarodne diplomacije koja se odvija iza pozornice, francuski predsjednik Sarkozy isporučio je pismo bjegunca od američkog pravosuđa, Oskarovca Romana Polanskog, predsjedniku Obami na marginama prošlotjednog summita o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu, navodi se u malom i slabo primjećenom članku u utjecajnom francuskom političkom magazinu L'Express, piše za Daily Beast pariški dopisnik tjednika Newsweek, Eric Pape.

Nejasno je što Polanski ili Sarkozy misle da Obama može ili je spreman učiniti za čovjeka koji je priznao da je dao rekreativnu drogu koja izaziva spolno uzbuđenje Quaalude i šampanjac 13-godišnjoj djevojci i zatim je sodomizirao, pita se autor.

Polanski u pismu, koje se ne citira izravno u članku L'Expressa, navodno sugerira kako bi dva mjeseca koja je proveo u zatvoru u Švicarskoj te 47 dana koje je bio u istražnom zatvoru u Kaliforniji 1977., trebali biti dovoljna kazna za kazneno djelo nezakonitog spolnog odnosa za koji je priznao krivicu.

Polanski je trenutno u kućnom pritvoru u svojoj planinskoj kući u Gstaadu, u Švicarskoj, dok se rješava zahtjev za njegovo izručenje u Sjedinjene Države.

Polanski, slavni redatelj rođen u Poljskoj koji je od 1970-ih francuski državljanin, u pismu također sugerira da bi njegovo izručenje SAD-u uglavnom služilo da nahrani apetit američkih medija, za koje vjeruje da ga samo žele poniziti.

Polanski je optužen da je 1977. omamio 13-godišnju Samanthu Geimer, šampanjcem i sedativom Quaalude, te je potom silovao u kući Jacka Nicholsona u Hollywoodu.

Optužen je u šest točaka za silovanje, uporabu droge, zlostavljenje djeteta i sodomiju. Priznao je krivnju po optužbi za nezakonit spolni odnos i prije izricanja presude pobjegao iz SAD-a u Francusku.