magazin
0

Pokemon Go omogućio i val kriminala: Igrači su meta pljačkaša, razbojnika i pedofila

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pokemon Go zaludio je svijet, a osim zabave probudio je i kriminalce. Igrači su postali meta pljačkaša, razbojnika i pedofila.

Blizu 300 tužbi podignuto je širom Velike Britanije otkako je popularna aplikacija postala dostupna ovog ljeta. Igrači koji uđu u igru da love virtuelne pokemone su bogat izvor za lopove. Profesionalni lopovi koriste igru kao mamac da privuku svoje žrtve na određeno mjesto.

Tada im skrenu pažnju na nešto drugo i ukradu mobitel. Jedna igrač dobio je batine i otet mu je telefon upravo na ovaj način.

Policija u Surreyu zaprimila je poziv kada je lov na rijetkog pokomena izazvao masovnu tuču 30 osoba. Zaprimili su i dojave da igrači među kojima ima i dosta mlađe djece, hodaju željezničkim prugama i brzim cestama.

U Sjevernom Velsu policija je istražila slučaj u kojem je muškarac pozvao dječaka u svoj dom kazavši kako ima dosta pokemona kod njega.

Tu su bile i čudne prijave poput one u kojoj je žena prijavili policiji da joj pokemoni pokušavaju ući u kuću, te seksualne ponude.

Zabilježen je i veliki broj saobraćajnih nesreća jer su vozači igrali igru dok su vozili.