magazin
0

Početak koncertnog programa Sarajevo chamber music Festivala

Klix.ba
Sarajevo Chamber Music Festival vodeći je festival kamerne muzike u regionu koji se u posljednjih šest godina razvija u saradnji sarajevske Muzičke akademije i ManhattanStringQuarteta iz New Yorka.

Pet koncerata šestog Sarajevo Chamber Music Festivala bit će održano 31.08. do 04.09.2016. u Domu Oružanih snaga BiH. Svi koncerti počinju u 20 sati, a prethode im uvodna predavanja u 19.15.

Tematski okvir šestog festivala naslovljen je kao DOM / HOME u kome Direkcija Festivala publici predstavlja muziku kao prostor duha koji pripada svima i koji svi dijele. U tekstu izvršne direktorice festivala AmileRamovićstoji «Kroz program ćemo prepoznavati šta je muzika našeg doma, ne zaboravljajući da samo mi određujemo svoju veličinu i granice – stoga uz rame “našim” velikanima muzike, Bachom, Vivaldijem, Dvořákomili Pärtom, predstavljamo i “naše” bliže majstore, od Prebande, Miloševića, Magdića i Komadine, do Sijarića, Karače i Rešidbegovića. Dom ćemo posebno slaviti u ovoj 60. godini Muzičke akademije u Sarajevu, a to je i poseban motiv za ovu do sada najmasovniju smotru bh. umjetničke muzike posljednjih decenija, mahom profesora najstarije akademije u BiH.”

Ideju Muzike kao Doma u program 6. SCMF slavit će i ovaj put vrhunski internacionalni i bosanskohercegovački umjetnici, u posebno mjesto festival će dati mladim muzičarima i studentima.

Ansambl u fokusu ove godine je Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu koga vodo doc. Belma Alić, a čine ga nekadašnji i sadašnji studenti Akademije koji su izgradili jedinstveni ansambl koji njeguje visoko sofisticiranu interpretaciju literature iz svih muzičkih perioda.

Na prvom koncertu, 31. avgusta u 20.00 sati nastupit će specijalni gost Festivala, slavni bosanskohercegovački i svjetski lutnjist Edin Karamazov, uz Gudački orkestar Muzičke akademije. Uvodno predavanje o koncertnom programu u 19.15 dat će Dr. Ivan Čavlović koji je umjetnički direktor Festivala 2016. godine uz ChrisaFinckela.

Na drugom koncertu, 1. septembra, nastupa klavirskitrio, član ManhattanStringQuarteta i kodirektor SCMF ChrisFinckel, violinistica DeborahWong iz Njujorka koja je ranije bila predavač Sarajevo Chamber Music Institute, kao i fantastični njujorški pijanist Bernard Rose. Uvodno predavanje o djelima Čavlovića, Prokofjeva i Dvořáka, daje Dr. Amra Bosnić.

Koncert 2. septembra u fokusu će imati djela bh. savremenih kompozitora, konfrontirana s jednim od najznačajnijih djela literature ozbiljne muzike, Osmom kamernom simfonijom DmitrijaŠostakoviča. Publika će čuti recentni komad XO za analogne modularne sintetizatore zvuka, flautu s procesorima i ozvučeno violončelo Dine Rešidbegovića, s HananHadžajlić i Belmom Alić, TruebelieverAlišeraSijarića, Vinjete Josipa Magdića, ali i sasvim novu interpretaciju kvarteta Kameni spavač Vlade Miloševića u kome će novo čitanje poezije Maka Dizdara ponuditi vrhunski sarajevski pjesnici i pjesnikinje, Ahmed Burić, Ferida Duraković, Ahmed Burić, Goran Simić i ŠejlaŠehabović. Uz klarinetistu Vedrana Tuce, pijanisticu Azru Medić, violinistice DeborahWong i Sonju Vojvodić, violisticu Aidu Dajić, te violončelisticu Lidiju Paulin, posljednji komad večeri bit će Koncert za klavir i orkestar Vojina Komadina u izvedbi Zlatana Božute i Gudačkog orkestra Muzike akademije. Koncertu će prethoditi uvodno predavanja dr. AmileRamović u 19.15.

Četvrti koncert donosi četiri djela u izvedbi Gudačkog orkestra sa solistima, Vivaldijev Koncert za dva violončela RV 531, g mol, u izvedbi Belme Alić i ChrisaFinckela, Koncert za klavir i orkestar W.A. Mozarta K. 449, br. 14. Es dur u izvedbi njujorškog pijaniste Bernarda Rosea, Bosanski pastorale Milana Prebande uizvedbi mlade flautistice Mirne Mlikota i Četiri godišnja doba u Buenos AiresuAstoraPiazzole s violinisticom DeborahWong. Koncertni uvod u 19.15 dat će dr. Ivan Čavlović.

Posljednji koncert SCMF je posvećen mladima, polaznicima programa Sarajevo Chamber Music Institute. Gudački kvartet br. 2, D dur (1881) Aleksandra Borodin izvode Melisa Karić, violina, Emina Džanović, violina, Ana-Maria Pilj, viola, i Manuela Ekmečić, violončelo; RapsodiaConcertante za violončelo i klavir Borisa Papandopula izvode Selma Hrenovica, violončelo i ZerinaŠabotić, klavir; Klavirski trio br. 1, op. 32, d mol Antona Arenskog izvode Sonja Vojvodić, violina, Lidija Paulin, violončelo i Sonja Marković, klavir, a Klavirski sekstet, Es dur Mikhaila Glinke Klavirski sekstet, Es dur izvode Jelisaveta Gluvić, violina, Anja Rajić, violina, Selma Vlajčić, viola, Nejla Komar, violončelo, Dženis Mrkonjić, kontrabas i MironKonjević, klavir, uz uvodno predavanje Ivana Vučićević i HarunaZulić.

Koncertni program u Domu Oružanih snaga BiH pratit će i stalna akacija MALA KUĆNA MUZIKA, u kojoj će dijelovi programa biti ostvareni u domovima zainteresovane publike. Ansamble možete rezervisati od danas 26.08, a mali koncerti se mogu realizovati od 27.08. do 04.09. u dogovorenim dnevnim terminima do 19 sati. Zahjev za održavanje koncerta u Vašem domu možete napraviti putem emaila [email protected], pitem Facebook stranice Sarajevo Chamber Music Festival, Twittera; SCMF Sarajevo, te telefona 060 332 6650.