Nagrada za humanitarni rad
0

Pjevačica Annie Lennox proglašena Ženom mira 2009.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska pjevačica Annie Lennox, za angažiranje u borbi protiv side u Južnoj Africi, proglašena je u srijedu "Ženom mira 2009" na 10. skupu dobitnika Nobelove nagrade za mir koji je u srijedu završen u Berlinu.

Škotska pjevačica iz slavnog dueta Eurythmics iz 80-tih godina osnovala je u proljeće 2007. godine inicijativu SING i pozvala 23 pjevačice da snime CD, a za zarađeni novac kupe lijekove, educiraju i zaštite južnoafričke žene i djecu od side, prenio je AFP.

Annie Lennox, u crnoj majici na kojoj je pisalo "HIV pozitivna", dobila je nagradu - bronzanu statuetu iz ruku bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike Frederika de Klerka, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. godine zato što je proveo reforme koje su dovele do okončanja apartheida 1991.

Pjevačica se zahvalila i posvetila nagradu "svim ženama koje rade u svijetu pokušavajući da ograniče štete od ove pandemije".

Berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit, koji je zatvorio samit, ponudio je pjevačici komad Berlinskog zida, dva dana poslije svečanog obilježavanja 20. godišnjice rušenja Zida i otvaranja "željezne zavjese".

Skupu je prisustvovalo petnaestak dobitnika Nobelove nagrade za mir, među kojima historijski vođa poljskog sindikata Solidarnost Lech Walensa, bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov i osnivač mikrokreditne banke Grameen u Bangladešu Muhammad Yunus.

U završnoj deklaraciji učesnici skupa su pozvali na rušenje zidova koji dijele bogate i siromašne, koji sprečavaju učinkovitu borbu protiv klimatskog zagrijavanja i atomskog oružja, koji dijele generacije i one koje stvaraju diskriminacije zbog religije, narodnosti i kulture.