magazin
118

People of Sarajevo: Fotografije Imrane Kapetanović pričaju priče o ljudima Sarajeva

Piše: A. Dž.
Foto: Imrana Kapetanović
Foto: Imrana Kapetanović
Malo ko od nas ima vremena da stane, zagleda se oko sebe i vidi ko su naši sugrađani, o čemu razmišljaju, maštaju, šta ih čini sretnima... To sada možete saznati zahvaljujući projektu People of Sarajevo, čija je autorica fotografkinja Imrana Kapetanović.

Inspirirana projektom Humans of New York Brandona Stantona, koji je pravio portrete stanovnika New Yorka uz kratke priče o njima, Kapetanović je odlučila na sličan način predstaviti građane Sarajeva.

"Fotografije nastaju tako što izađem na ulicu, prilazim ljudima i pitam ih da se fotografiraju. Onima koji pristanu obično postavim neko pitanje kako bi priča bila potpunija, a trudim se da pitanja budu što zanimljivija", kaže Kapetanović za portal Klix.ba.

Ističe da su reakcije veoma pozitivne, što možda i nije očekivala s obzirom na to da su "naši ljudi uvijek spremni da kritikuju".

"Ljudima se uglavnom sviđa projekt, a ja nastojim da fotografije budu što jednostavnije i pričaju priču", ističe fotografkinja.

Na Facebook stranici projekta svaki dan objavljuje jednu fotografiju. Za sada su to samo lica Sarajeva, no Kapetanović planira projekt proširiti i na druge gradove u BiH.

Ukoliko se i vi želite naći u ovom zanimljivom projektu, pošaljite poruku fotografkinji putem FB profila i dogovorite snimanje, a ostale fotografije pogledajte ovdje.