magazin
7

Papa Franjo odlikovao američke glumce: Gere, Clooney i Hayek kao ambasadori

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Franjo odlikovao je američke glumce Richarda Gerea, Georgea Clooneya i Salmu Hayek odlikovanjima Fondacije "Scholas Occurrentes", na skupu kojim se promovira njen rad.

Fondacija "Scholas Occurrentes" ima za cilj spojiti tehnologiju i umjetnost u službi društvene integracije i mira u svijetu. Sličnu organizaciju papa Franjo je pokrenuo dok je bio kardinal Jorge Bergoglio u Buenos Airesu, ali ova škola sada djeluje iz Vatikana kao međunarodna fondacija.

Gere, Clooney i Hayek prihvatili su ulogu ambasadora za jedan od umjetničkih projekata papine fondacije. Organizatori kažu da poznate ličnosti imaju veliki utjecaj i da upravo one mogu širiti i prenositi važne poruke.

Foto: AFP
Foto: AFP

Salma je inače poznata po svom avanturističkom modnom izboru. Glumica (49) je nosila crno-bijelu haljinu ispod koljena koju je uparila s crnim cipelama. U skladu s dress codeom crkve, obukla je i džemper koji je pokrivao ramena, ali je i dalje lepršao na vjetru. Salma je izgled upotpunila modernim sunčanim naočalama, a svoj formalni izgled upotpunila je crnom kožnom torbicom.

Francuski milijarder Francois-Henri, direktor modne kuće Kering, pravio joj je društvo. Bračni par je veselo pozdravio Georgea i Amal Clooney koji su sjedili pored pape Franje u publici. Ranije ovoga mjeseca na filmskom festivalu u Cannesu Salma je rekla da ne osjeća "pritisak starenja" u Hollywoodu, jer živi u Francuskoj.