magazin
16

Otvoren konkurs savremene fotografije Rovinj Photodays 2014

Klix.ba
Godišnji konkurs savremene fotografije Rovinj Photodays 2014 je otvoren, a svi učesnici svoje radove mogu poslati do 25. februara naredne godine u sedam službenih kategorija.

Sedma edicija RovinjPhotodays donosi značajnu novost u svom takmičarskom dijelu. Veliki godišnji konkurs koji je u proteklih šest godina pratio hrvatsku savremenu fotografiju od sljedećeg izdanja festivala otvara se za cjelokupnu evropsku fotografsku scenu pod nazivom "1st International Competition of Contemporary Photography - 7th RovinjPhotodays, 2014."

Svoje radove fotografi mogu prijaviti u jednoj ili više službenih kategorija, prema precizno naznačenom pravilniku i protokolu prijava.

Konkurs za 2014. godinu traje od 10. decembra 2013. do 25. februara 2014., a svoje radove možete prijaviti ovdje.

Sve prijave prima organizator te ih prosljeđuje nacionalnim selektorima zemalja odakle su stigle.

Nacionalni selektori predlažu najbolje radove (najviše 20 po svakoj kategoriji) te ih potom organizator prosljeđuje glavnom selektoru na finalno žiriranje. Na taj način, dvostepenim postupkom odlučivanja, donosi se odluka o finalistima i pobjednicima, birajući po tri najuspješnije fotografije ili serije fotografija u svakoj kategoriji. Uz finaliste objavit će se i posebno imena pohvaljenih autora. Nacionalni selektori za Bosnu i Hercegovinu su: Haris Čalkić, Dženat Dreković i Amer Kapetanović.

Imena finalista bit će objavljena na službenoj web-stranici te putem medija. Odabrane fotografije, kao i autori, svake godine predstavljeni su u sklopu putujuće izložbe, kataloga, službene web stranice, medijskih objava i svih promotivnih materijala festivala.

U sklopu završne manifestacije RovinjPhotodays 02. i 3. maja održava se svečano proglašenje pobjednika.

Pobjednicima pripada službena statua "Kadar", gostovanje u Rovinju 3. maja 2014. na svečanoj večeri dodjele nagrada o trošku organizatora te učestvovanje u putujućoj izložbi.

Sva tri nominirana rada u kategoriji "Umjetnički koncept" bit će posebno predstavljena u sklopu završne izložbe finalista.

Pobjednik u kategoriji "Umjetnički koncept" dobija knjigu tj. monografiju pobjedničkog koncepta pod pokroviteljstvom renomirane izdavačke kuće.

Službeni program završnice festivala bit će objavljen u aprilu, a sama završnica, u sklopu koje će se održati službeno proglašenje pobjednika, ali i niz značajnih fotografskih izložbi, kao i radionica, predavanja, pregleda portfolia i ostalih sadržaja, održat će se 2. i 3. maja 2014. u Rovinju.