magazin
0

Oskarovka Luise Rainer preminula u 104. godini

Klix.ba
Glumica Luise Rainer koja je prva osvojila Oscara 1930-ih godina, preminula je u 104. godini.

Njemačka glumica proglašena je najboljom glumicom 1936. i 1937. godine. Njena postignuća učinili su je moćnom u zlatnom dobu Hollywooda, ali to je bilo i njena kletva jer je u posljednjem velikom filmu glumila 1943. godine.

Veći dio svog života provela je u Londonu gdje je glumila u brojnim filmovima i televizijskim serijama.

Pojavljivala se u mini serijama "The Loveboat" 1984. godine, a posljednji film u kojem se pojavila snimljen je 1998. godine "The Gambler".

Pojavila se i u brojnim njemačkim filmovima prije nego je uočio lovac na talente iz hollywoodskog studija MGM s kojim je prvu saradnju ostvarila 1935. godine. Godinu dana kasnije osvojila je prestižnu Academy Award za ulogu u filmu "The Great Zeigfeld" u kojem je glumila legendarnu suprugu pozorišnog impresarija. U popularnoj sceni ona uplakana čestita bivšem mužu na ženidbi.

Sljedeću godinu glumila je u kineskom filmu "The Good Earth" za koji je dobila drugog kipića.

Rainer je nakon određenog vremena izjavila kako joj se ništa gore nije moglo dogoditi objašnjavajući da su te dvije nagrade značile da je mogu "baciti u šta su htjeli". Nakon što se posvađala sa MGM-om zbog nedostatka slobode glumaca, raskinula je ugovor s njima.

"Bila sam mašina, alatu velikoj, prevelikoj fabrici i nisam mogla uraditi ništa. I otišla sam. Odlepršala", kazala je u intervjuu.

Rainer se udavala dva puta, a drugi muž joj je preminuo nakon 44 godine braka. Imali su jednu kćerku.

Rainer je preminula od teške upale pluća u svome domu.