Obrazovanje nije uvijek važno
0

Oni su napustili školu i zaradili milijarde

Sarajevo-x.com
Obično se kaže da škola garantuje uspjeh. Međutim, jedan pogled na Forbesovu listu milijardera dat će vam do znanja da nisu svi obrazovani. Neki čak nemaju ni srednju školu, a postoje slučajevi odbacivanja formalnog obrazovanja i to još u osnovnoj školi. Ova mala lista izdvojena je sa liste milijardera i zapitat ćete se šta je bitnije, obrazovanje ili mudri potezi i ideje.

Richard Branson

Branson je napustio školu kada je imao 16 godina. Ubrzo nakon toga osnovao je firmu za naručivanje muzičkih ploča poštom. Ovo su počeci Virgin Recordsa, kompanije koja je najprepoznatljiviji muzički brend. Danas njegovo carstvo uključuje 200 kompanija u 30 zemalja, a njegovo boagstvo se procjenjuje na oko sedam milijardi dolara.

Carl Lindner Junior

Ovaj milijarder napustio je srednju školu kako bi se mogao baviti dostavljanjem mlijeka. Ubrzo nakon toga osnovao je malu kompaniju za preradu voća, a kasnije je kupio Chiquita Brands International. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 1,7 milijardi.

François Pinault Teško je vjerovati da je treći najbogatiji čovjek u Francuskoj koji ima akcije u kompanijama kao što su Gucci, Samsonite i Puma napustio školu da bi radio u očevoj pilani. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 8,7 milijardi dolara.

Kirk Kerkorian

Ovaj bogataš je napustio osnovnu školu da bi se bavio amaterskim boksom. Kada mu to nije uspjelo počeo se baviti malim poslovima da bi krajem 60-ih postao prvi čovjek koji je izgradio "mega odmaralište". Njegovo bogatstvo je vrijedno 3.1 milijardu dolara.

Amancio Ortega

Osnivač Inditexa, modnog carstva koje uključuje brendove Zara i Massimo Dutti, napustio je školu u 14. godini, a sada je najbogatiji čovjek Španije i njegovo bogatstvo je procijenjeno na 31 milijardu dolara.