magazin
0

Odbačena tužba jednog od likova filma "Borat"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudska tužba muškarca koji bježi od komičara Sache Barona Cohene u njegovom filmskom hitu “Borat” je odbačena od strane federalnog suca u srijedu.

Jeffrey Lemerond, muškarac koji se pojavio u 13-sekundnom dijelu u filmu “Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan”, tužio je filmski kompaniju 20th Century Fox, jedinicu News Corp-a, u federalnom sudu na Manhattanu u mjesecu junu.

Lemerond tvrdi da su filmadžije iskoristile njegovu pojavu jer je u filmu prikazana scena u kojoj se vidi kako fiktivni kazahstanski TV reporter bježi u očiglednom zaprepaštenju od Borata i uzvikuje mu da nestane, ističe se u sudskim dokumentima.

Sudija američkog distrikta Loretta Preska je izjavila da je uradak Cohena sadržao scene sa djetinjastim i vulgarnim šalama, ali da je filmom iskazan ironijski komentar moderne američke kulture.

Lemerondova tužba našla se među nekoliko sudskih tužbi osoba koje su tvrdile da su nasamarene kako bi uzele učešća u lažnom dokumentarcu.

Dvojica stanovnika sela sa juga Rumunije, koje je poslužilo kao Boratov rodni grad, tužio je kompaniju i zahtijevao da mu se isplati novčana naknada za učinjenu štetu u iznosu od 30 miliona američkih dolara. Međutim i ova tužba je odbačena, kako navodi Reuters.

Nicolae Todorache, jednoruki deda, i Spiridom Ciorebea tvrde da su u filmu oni i ostali stanovnici sela Glod prikazani kao siledžije, prostitutke i lopovi. Njih dvojica nisu podigli tužbu.

Prošle godine sudija iz LA je također odbacio tužbu dvojice članova bratstva sa američkog koledža koji u filmu piju alkohol i daju rasisitičke komentare.