magazin
0

Njemačka frakcija Crvene armije planirala oteti Karla Lagerfelda

Sarajevo-x.com
Njemačka frakcija Crvene armije sedamdesetih godina prošlog vijeka namjeravala je oteti modnog dizajnera Karla Lagerfelda, ispričao je jedan bivši pripadnik ove radikalne ljevičarske grupe.

Petar-Juergen Book proveo je 17 godina u zatvoru zbog njegove uloge u njemačkoj frakciji Crvene armije. Posljednjim izjavama o namjerama ove frakcije da kidnapuju modnog dizajnera, šokirao je njemačku javnost.

Book je za njemački magazin Der Spiegel izjavio da je frakcija imala spisak mogućih meta za otmice. Kindnaperi su otmicama namjeravali zaraditi dodatni novac kako bi svojim vođama u zatvoru pomogli u bjekstvu.

Lagerfeld je porijeklom iz bogate porodice i već tada je bio veliko ime u svijetu mode te je stoga bio idealan kandidat za kidnapovanje.

"Namjeravali smo oteti vlasnika tvornice ženskog rublja Palmers i Karla Lagerfelda. Skupljali smo informacije o potencijalnim taocima i svi su bili jako imućni", rekao je Boock.

Ovom prilikom Boock nije objasnio zašto plan nikada nije realizovan.

Frakcija je osumiječena za ubistvo 34 ljudi u periodu između 1970. i 1991. godine. Nikada nisu oslobodili nikoga od taoca koje su oteli u zamjenu za novac iako su za jednu od žrtava, Hannsa Martina Schleyera tražili veliku sumu novca.