magazin
72

Nikšićani u sklopu turneje Lake festa posjetili i Mostar

Klix.ba
Vesela ekipa nikšićana, na promotivno putovanje po BiH odvažila se sa starim Renault 4, potpuno adaptiranim i obojenim u znaku Lake festa. Nakon Trebinja i Mostara krenulo se prema Banjoj Luci, nakon toga ide Doboj, a putovanje se završava u Sarajevu.

Organizatori Lake festa, u sklopu promotivne turneje po BiH, u četvrtak 16.07. održali su press konferenciju za medije u Mostar, gdje su mostarskoj publici predstavili glavne ciljeve ovog festivala, kao i cjeli sadržaj Lake Festa 2015.

Lake fest je muzički i multikultuni festival, koji se ove godine održava peti put u Nikšiću u blizini jezera Krupac. Organizatori ovog sada već regionalno priznatog festivala, ispred sebe imaju jasne ciljeve: promoviranje urbane muzike, kulture, performansa ali jednako tako snažno žele raditi na promociji turizma i ekologije u sklopu ovog festivala.

Program pripremljen za Lake fest 2015. kao i sama promocija po zemljama regiona najbolje pokazaju o koliko ozbiljnom i velikom projektu se radi. Do sada su se na festivalu publici predstavili mnoga poznata imena: Partibrejkersi, Lajbah, Marki Ramones, Darko Rundek, Hladno pivo, Disciplina kičme, Obojeni program, Damir Urban, Dubioza kolektiv, Gibonni, Beogradski sindikat, Bjesovi, Block out, Azra, S.A.R.S., Zoster, Sunshine, Edo Maajka, Ortodox keltsi, Van Gogh, Bajaga i instruktori, Zabranjeno pušenje, Električni orgazam, itd.

Ove godine Lake fest trajat će u periodu od 11. do 16. augusta, i to na način da će tri dana festival biti održan u gradu na platou Doma revolucije, dok će posljednja tri dana biti na staroj lokaciji kamp naselju Topolama, na obali Krupačkog jezera. Muzički program ove godine bogat je sa 42 benda, među njima se nalaze imena koja su još uvijek neafirmisana i kojima je Lake fest sa potencijalnih 30.000 gostiju odlična prilika za promociju.

Sa druge strane organizatori su ove godine okupili i mnoga poznata imena, neki od njih su: Babe, Bjesovi, Darko Rundek i Cargo trio, Dejan Petrović Big Band, DST, Elemental, Goblini, Igra duhova, Iskaz, Jopsip A Lisac, Mortal Kombat, Ničim izazvan, Nikola Pejaković, Ortodox Celts, Pankrti, Prti Bee Gee, Riblja čorba, Samostalni referenti, Sassja, Stereo banana, Uzemljenje i Who See. Posebnu pažnju javnosti i još jedno ime koje će zabavljati nikšićku publiku je: Guano Apes, koji će nastupati u sklopu promotivne turneje svog petog albuma.

Za prva tri dana karte se neće naplaćivati, a za posljednja tri dana festivala cijena karte iznosi 10 eura po danu, dok je trodnevna karta 25 eura. Što se tiče smještaja, tu je prostrano kamp naselje koje je u festivalskim danima i samo bogato sadržajem i nudi odličnu zabavu.

"Za sve bajkere kamp je i ove godine besplatan, a i pasulj", šaljivo dodaje Darko Čolaković, tehnički direktor festivala na kraju pressice u Mostaru.

Nakon ugodnog druženja sa novinarima u jednom mostarskom pubu, "lakefest" renault provozali su nikšićani po ulicama Mostara. Nostalgični pogledi stariji mostaraca i zainteresovana "mlađa raja" ispratila je veselu družinu i poželjela im sretan put prema Banjoj Luci, uz obavezno - "Vidimo se majke mi".

"Gledamo se u Nikšiću", neko je dodao iz auta..dalje se nije čulo od brujanja starog motora.