Muzika
11

Zvijezde dolaze na Jaz: Hurts potvrdili nastup na Sea Dance festivalu

Klix.ba
Svjetska koncertna atrakcija, popularna britanska grupa Hurts nastupit će 16. jula na glavnoj bini Sea Dance festivala, u okviru velike svjetske turneje za novi album "Surrender".

O vrtoglavom uspjehu mančesterskog benda koji predvodi autorski duo Theo Hutchcraft i Adam Anderson, najbolje govore milioni prodatih albuma i singlova, te rasprodate turneje širom svijeta.

Ove godine predvode program vodećih evropskih i svjetskih festivala, a nakon što su raspametili publiku Exita 2014. godine, ovog puta su izrazili želju da nastupe upravo na Sea Dance festivalu, na prelijepoj plaži Jaz.

Pod otvorenim zvjezdanim nebom, na obali Jadrana, publika će uživo čuti i nove hit singlove "Some Kind of Heaven" i "Lights", a horski će pjevati refrene festivalskih himni "Stay", "Miracle" "Illuminated", "Sunday" i jedne od najvećih pjesama decenije "Wonderful Life".

Hurts su, u međuvremenu, sarađivali sa najvećim svjetskim zvijezdama kao što su Calvin Harris i Kylie Minogue, čiji su jedan od omiljenih bendova. Nastupali su na svjetskim festivalima, među kojima i više puta na Glastonberiju, čija publika ih je nagradila titulom benda sa najboljim nastupom uživo, i to ispred grupa Radiohead, U2 i Coldplay.

Novo studijsko izdanje "Surrender", producirali su Jonas Quant i legendarni Stuart Price, omiljeni saradnik Madonne, The Killers, Pet Shop Boys, kao i sve traženiji američki producent Ariel Rechstaid koji stoji iza hit singlova izvođača kao što su Adele, Usher, Haim, Vampire Weekend, Major Lazer i drugi. Ovaj izuzetno savremen album, prožet je i inspirisan brojnim iskustvima i emocijama koje su Theo i Adam imali prilike da dožive stvarajući ga na više lokacija, među kojima su švajcarski gradić Montro, i tamošnji legendarni studio u kojem su snimali David Bowie, Stonsi ili Igi Pop. Dijelovi albuma snimljeni su i na španskom ostrvu Ibica, te u američkim metropoloma, Los Anđelesu i Njujorku.

Mančesterski duo predstavlja nevjerovatnu priču o uspjehu dva veoma talentovana muzičara koji su nakon sasvim slučajnog, i pomalo neobičnog susreta udružili i krenuli u zajedničko stvaranje muzike. Planetarnu popularnost dostižu već sa albumom prevencem "Happiness". Album se našao na listi top 10 najboljih u čak 15 zemalja širom svijeta, i postao najbrže prodavan britanski album u 2010. godini, pozicioniravši se u vrh top liste najuspješnijih albuma u Britaniji.

Prvi spot za vodeći singl sa albuma, "Wonderful Life" koji je svojevrsna autobografija članova benda, danas njihova lična karta i megaplanetarni hit, snimljen je u crnobijeloj tehnici za samo 20 funti koje su date kao honorar za igračicu u spotu. Godinu dana nakon spota i preko 2 miliona pregleda, kao i bezbroj intervjua za medije širom svijeta, članovi sastava snimili su novi spot za pjesmu na Ibici, onakav kakav su uvijek priželjkivali, a koji je nakon svoje premijere ostvario preko 30 miliona pregleda. Ovaj singl, omiljena je numera australijske pop dive Kylie Minogue, sa kojom je bend snimio duet (Devotion), ali i uradio najpopularniju obradu njenog hita "Confide in Me". Bend je nastavio da bilježi nove uspjehe i nakon objave drugog albuma "Exile" sa kojeg su se izdvojile numere "Miracle", "Blind", "Somebody to Die for" i druge.

Exit festival održaće se ove godine od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, a zatim Exit Avantura putuje na Jadransko more radi trećeg Sea Dance festivala od 14. do 16. jula. Nastupe su već potvrdili Ellie Goulding, Bastille, Hurts, Wiz Khalifa, Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, Robin Schulz, Nicky Romero, Stormzy, Solomun, Andy C, Anti-Flag, At the Gates, Cock Sparrer, Disciples, Hernan Cattaneo b2b Henry Saiz, James Zabiela, Mind Against, Modestep - DJ Set, Sigma DJ Set, Sub Focus & ID - DJ Set, Wilkinson – DJ Set Feat. MC Ad-Apt, Zomboy, Antigone, Borghesia, Congo Natty, DJ Hype, Dub Pistols, Feder, Francois X, Ivy Lab, Kensington, Ms. Dynamite, My Nu Leng & Dread MC, Rene Lavice, Sam Feldt, Sarah Farina, Shlømo, Sub Zero, Teddy Killerz i Tommy Four Seven.

Ulaznice za Exit prodaju se po cijeni od 116 KM, a Sea Dance od 69,99 KM, dok cijela Exit Avanturu košta samo 135 KM, što je ušteda od 60% u odnosu na finalnu cijenu. Ulaznice su dostupne na kupikartu.ba i na drugim prodajnim mjestima, širom BiH. Spisak prodajnih mjesta može se pogledati na:http://www.exitfest.org/sr/content/bih-ulaznice.

Putem sajta exittrip.org prodaju se i turistički aranžmani koji sadrže ulaznicu i smještaj od 79 eura za Exit ili 99 eura za cijelu Exit Avanturu.