Baščaršijske noći
9

Zoster u Sarajevu 10. jula

Klix.ba
U sklopu Baščaršijskih noći 2012. u utorak, 10. jula, na Centralnoj pozornici Vijećnica od 21 sat će nastupiti grupa Zoster. Prvi singl Zostera, pod nazivom "Majko Jamajko" snimljen je 2003., a demo album su snimili godinu dana kasnije i ne sluteći postali su hit na lokalnim hercegovačkim radiostanicama.

Do sada su objavili tri albuma, posljednji pod nazivom "Imači kada" 2011. godine. Zoster smatra da je reggae muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije te ponekad i edukacije i ljubavi naravno...“

Istu večer od 21 sat će u Kolobara hanu nastupiti grupa Ache Cubano. Grupu čini šest vrsnih muzičara iz Holandije, a izvode latino muziku u stilu Buena Vista Social Cluba. Svjetski poznati kubanski stilovi: Cha-cha-cha, Guaracha, Son Montuno, Rumba, Son Cubano i Timba formiraju njihov repertoar. Mješavina tradicionalnog i modernog, poznatih kubanskih i vlastitih kompozicija čine ovaj bend savremenim predstavnikom afro-cubanske muzike.

Grupu čine: Ommis Bonet Diaz, glavni vokal, bongosi, koji je ujedno i vođa benda, Eddy Tokromo, marakas, guiro, male perkusije i back vocal, Alberto Martinez, truba, Hans Lass, bas, Majo Lačević konge i Ranphrey Domitilia, klavir.