Muzika
0

Zdenka Kovačiček u Coloseum clubu

Sarajevo-x.com
U subotu, 13.09.2008. godine u Coloseum clubu u Sarajevu, sa početkom u 22 sata bit će održan koncert hrvatske dive Zdenke Kovačiček.

"Rock je moje shvaćanje života, jazz je moja strast, a pozorište moja velika ljubav!“ kaže Zdenka Kovačiček, legendarna pjevačica koja je već sa pet godina počela glumiti, pjevati i plesati. Sa 13 je počela muzičku karijeru u "Duo Hani" i postala tinejdžerska zvijezda.

Poslije raspada dua, Zdenka nastupa po američkim klubovima gdje otkriva talenat za džez, soul i blues. 1970. na festivalu Opatija dobila je prvu nagradu žirija za džez baladu Miljenka Prohaske "Zbog jedne melodije davne" čime je počela njena solistička karijera.

Kako ju je privlačila i rock muzika, počela je sarađivati sa triom Nirvana i nastupala na festivalima u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Sarajevu. 25 puta je nastupala u SSSR-u i sarađivala sa brojnim muzičarima: Goranom Bregovićem, Kornelijem Kovačem, Vladimirom Delačem, Miljenkom Prohaskom i drugima.

  1. godine vratila se na scenu pop pjesmama, a "Žena za sva vremena" postao je njen veliki hit. 2000. dobila je Porin za najbolji ženski vokal uz veliku konkurenciju puno mlađih estradnih zvijezda.

U toku svoje 50-godišnje karijere održala je veliki broj uspješnih koncerata i postala veliki uzor mladim generacijama.