Muzika
0

Završena snimanja za projekat "Sevdalinka" Goethe Instituta

Sarajevo-x.com/ Yaman
Muammer Ketencoglu
Muammer Ketencoglu
Snimanja za projekat pod nazivom “Sevdalinka – Bosanska Ljubavna Pjesma” su završena. Posljednja od 12 snimaka je stigla od turskog kompozitora i muzičara Muammer Ketencoglu –a, koji je snimio svoju verziju sevdalinke“Pokraj Vrela” na kojoj je pjevao na bosanskom jeziku.

“Bilo je to 1993. u bosanskoj kafani u Istanbulu kada sam prvi put čuo ekskluzivnu tradiciju sevdalinke. Počastvovan sam učešćem u ovoj antologiji, koja integrira tradiciju, savremene muzičke trendove i muzičko naslijeđe zemalja u susjedstvu. “ kaže Ketencoglu, koji je inače stručnjak za balkansku muziku.

Suizdavači Yaman d.o.o. i Goethe Institut iz Sarajeva, odlučili su da će CD započeti i završiti sevdalinkom “Kad ja Pođem na Bentbašu”, urađenu u dva potpuno različita stila: početna pjesma u izvođenju Jadranke Stojakovic i Miroslava Tadića je u jazzy fado stilu, dok je završna sevdalinka na kompilaciji arhivska snimka iz 1907 godine, u izvođenju Tria Sudžuka i Merkuš, koju je projektu ljubazno ustupio finski etnomuzikolog Dr. Risto Pekka Pennanen.

“Ovaj eklektični mix stilova i žanrova povezuje vječita ljepota sevdalinke, i u muzičkom i u tekstualnom smislu. Svi muzičari koji su učestvovali, bilo da su znali o sevdalinki ranije, ili ne, su sa sevdalinkom postupali uz najveće poštovanje, bez straha da eksperimentišu i predstave sevdalinku novoj publici širom svijeta. “ kaže Tayfun Kesgin, izvršni producent CD-a.

Ubrzo će mastering snimaka, koji radi Edin Zubčević iz Masterhane, i dizajn omota CD-a biti gotovi, a očekuje se da će CD biti dostupan u BiH početkom septembra ove godine. Na website-u www.goethe.de/ins/ba/sar/kue/mus/bs1317603.htm možete poslušati neke dijelove sa kompilacije.