Novi Sad
0

Završen još jedan festival Exit

FENA
Jubilarni 10. muzički festival "Exit" na kojemu je tokom četiri dana nastupilo oko 500 izvođača pred oko 150.000 posjetilaca iz zemlje i svijeta završio je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Posljednji dan najvećeg muzičkog festivala u ovom dijelu Europe, kako prenosi Radio televizija Vojvodine, obilježio je nastup na glavnoj sceni slavnog engleskog benda "Prodigy", čiji je koncert 2007. godine na Petrovaradinu proglašen najboljim nastupom od osnutka Exita.

Uz njih zapažene nastupe od četvrtka do ponedjeljka ujutro imali su svjetski poznati sastavi "Madness", "Kraftwerk", Moby, kao i pjevačica Lilly Allen, te DJ-evi Carl Cox i Green Velvet.

Poznati američki DJ Moby rekao je novinarima da je počašćen što je gost festivala koji ima upečatljivu historiju i koji je počeo kao protest mladih ljudi protiv političkog režima.

"Ovo je jedini takav festival na svijetu. Oduševljen sam evropskom festivalskom tradicijom koja je u Ameriku stigla ne tako davno i dok sam odrastao nisam imao priliku da posjećujem ovakve zabave", rekao je Mobi.

Uspješno organizovan festival zasjenila je jedne večeri pogibija gosta iz Britanije koji je stradao pokušavajući se popeti na visoke zidove Petrovaradinske tvrđave.

"Exit" je muzički festival koji su mediji poput "Guardiana", "Observera", "Timea", ocijenili kao događaj na muzičkoj mapi svijeta koji ne treba propustiti.

Tokom deset godina postojanja Festival je ugostio najveća svjetska imena kakva su Iggy Pop, Robert Plant, Billy Idol, "Sex Pistols", "Prodigy", "Pet Shop Boys", "Franc Ferdinand", "Moloko", "Garbage" i druge, ali i najpoznatije pjevače i sastave s prostora bivše Jugoslavije.