Muzika
0

Završen festival EURO POP Zenica 2004

NINA
Zenica
Zenica
Sinoć je u Zenici završen 12. međunarodni pop-festival EURO POP Zenica 2004., a večeras u 22 sata u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica BH Festivalske noći se završavaju Drugim radijskim BH festivalom na kojem sudjeluju domaće i pop-zvijezde iz susjednih država, saopšteno je iz Direkcije festivala.

Nagrada Grand prix 12. međunarodnog pop-festivala EURO POP prešla je iz ruku prošlogodišnje pobjednice zeničkog festivala Mostarke Azre Begić u ruke Martina Vučića iz Skopja, kome je za kompoziciju ''Put do istine'' muziku napisao Toše Proeski koji je dobio prvu nagradu Festivala za muziku.

Najveća, prva nagrada za ukupan dojam od inostranih izvođača, pored Grand prixa Vučiću, pripala je i predstavniku Hrvatske Tomislavu Šanteku za kompoziciju Igora Ivanovića ''Noćas dalje kreni'', dok je prva specijalna nagrada za interpretaciju pripala mladoj subotičanki (SCG) Žani Prijić, za izvanrednu interpretaciju pjesme ''Još jedan dan se rađa'' Jovana Adamova na tekst Svetislava Vukovića, te aranžman, za koji im je dodijeljena nagrada Festivala za najaranžman koji su uradili Jovan Adamov i Lado Leš iz Novog Sada.

Na sinoćnjem 12. međunarodnom pop-festivalu EURO POP 2004. u Zenici dodijeljene su dvije nagrade, za najbolji tekst Asmiru Spahiću Spahi iz Zenice, koji živi u Češkoj Republici za pjesmu «Kiša će opet, ja se molim da potopi svijet» i to nagrada festivala za najbolji tekst i nagrada za najbolji tekst regionalnog lista ''Naša riječ'', koju je uručio Aldin Šehić, predstavnik ''Naše riječi''.

Nagrada za scenski nastup pripala je Ivanu Stapiću iz Vinkovaca, a nagradu za najperspektivniju pjevačicu Angheliki Boronini iz Moskve.

Stručni žiri Festivala sastavljen od po jednog predstavnika svake države izvođača (koji nije imao pravo glasati za svog predstavnika), te od predstavnika medija dodijelio je čak šest nagrada za interpretaciju: dvije prve, dvije druge i dvije treće nagrade.

Dvije prve nagrade za interpretaciju pripale su: Sanji Cerjak (Slovenija) i Nešadu Selmanu (Prijedor - BiH), pjesma Asmira Spahića - Kiša će opet ja se molim da potopi svijet, druge dvije Ivani Markić (Mostar - BiH), za kompoziciju Nermina Puškara «Kao melodija» i Nini Behremu (Konjic – BiH), pjesma ''Kamen'' autora Al'Dina, te dvije treće nagrade Biljani Rafajlovskoj (Makedonija), pjesma ''Edna minuta mi treba'' autora Branka Popčevskog i Gaboru Nemethu (Mađarska), pjesma ''Nema drugo mjesto'', čiji je autor skupina Kormoran.

Pored stručnog žirija, glasala je i publika zaokruživanjem svog favorita na Glasačkom listiću. Prvu nagradu publike dobila je Aida Beganović iz Zenice, druga nagrada publike pripala je Tinu Kajšarovom iz Makedonije, koji je na ovom istom desetom po redu Festivalu (2002. godine) osvojio Grand prix Festivala. Treću nagradu publike dobio je mladi Adin Čalkić iz Donjeg Vakufa.