Muzika
0

Završen Demofest: Kiril ponovo napunio Kastel, pobjednici M.O.R.T. iz Sinja

Klix.ba
Tri vrela dana, tri neprospavane noći, šest dnevnih dešavanja, dvije bine, 30 demo bendova, dva prošlogodišnja pobjednika, šest velikih zvijezda, četiri DJ-a, rekordnih 15.000 posjetilaca u jednoj noći i stotine litara piva. Tako bi se mogao opisati šesti Jelen Demofest koji je u subotu završen na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Nakon dvije sjajne polufinalne večeri, održano je i finale, a najboljih 10 demo izvođača je ponovo stalo na veliku scenu i skoro svi su zasvirali nove pjesme, pružajući i posjetiocima i žiriju priliku da ih još bolje upoznaju. Publika, koja se ubrzano tiskala u prostoru ispred glavne bine, aplauzom je pozdravila sve finaliste i uživala u krajnje raznovrsnom programu; od "The Branka", ovogodišnjih kraljeva scenskog nastupa, preko brutalno direktnih "Pink Pankera", pa sve do virtuoznih "Bas i Stega".

Dok je žiri vijećao o imenima novih šampiona, stari su dobili priliku da pokažu šta su uradili u ovih godinu dana. I još kako je iskoristili. Banjalučki "Neuro" je samo nekoliko sati ranije predstavio javnosti svoj album prvenac i prvi spot, nagrade osvojene na prošlogodišnjem Jelen Demofestu, a kada je trebalo da to ponovo urade na mjestu pobjede, učinili su to na spektakularan način.

Dok su se redale žestoke stvari koje su se našle na "Zvucima ćutanja", i kroz scenski nastup je ispričana priča o sedam smrtnih grijehova, uz scenografiju i scenario dostojan dobrog horor filma. Uz kvalitetan materijal i posvećenost svakom elementu nastupa, dali su novim pobjednicima pravo malo uputstvo za ponašanje u slučaju pobjede na demo festivalu.

Najprije su na red došle individualne nagrade, pa je tako Matija iz slovenačkog "Pink Pankera" proglašen za najboljeg basistu, te mu je dodijeljen plavi bas u sjećanje na tragično preminulog banjalučkog basistu Kaleta, dok je Gregor iz novosadskog benda "Vault of Pain" postao najbolji bubnjar Jelen Demofesta”i nagrađen je doboš bubnjem.

Treće mjesto u ovogodišnjem takmičarskom dijelu pripalo je makedonskom sastavu "Smoke Shakers". Ekipa iz Kavadaraca je svojim indie rock zvukom zaista prodrmala Kastel i odlazi kući sa binskom opremom u vrijednosti od 2.000 eura. Titulu vicešampiona je dobio bend "Kontradikshn" iz Slovenije, što im je donijelo binsku opremu u vrijednosti od 3.000 eura. Tada je napetost zaista dosegla vrhunac, a tvrđavom su odjeknula četiri slova - M.O.R.T. Pobjednici šestog “Jelen Demofesta” i najbolji demo bend regije su postali psihodelični punk blueseri iz Sinja, koji su u finalu odsvirali i punk tango, a svojom energijom zavrijedili snimanje albuma, kao i jednog spota u MTV produkciji.

Nakon proglašenja najboljih, proslava je mogla da počne, a ona je zaista bila za pamćenje. Kiril Džajkovski je svojim prvim nastupom u okviru festivala ljestvicu postavio vrlo visoko i nije bilo lako opravdati ogromna očekivanja publike, koja je sa oduševljenjem iščekivala njegov povratak ove godine.

Kada se kroz noć prolomio zvuk njegove duvačke sekcije, bilo je jasno da će se to, ipak, i desiti. Uz podršku jedinstvenih TK Wonder i MC Waspa, Kiril je natjerao baš svaku osobu na tvrđavi da se mrda uz njegov fantastični spoj elektronike, tradicije i hip hopa. Većina se, ipak, nije samo mrdala, već je gusta masa ljudi skakala i plesala uz “Lion's Den“, “Jungle Shadow“, “Raise Up Your Hands“ i ostale pjesme za ubrzano trošenje kalorija. Beogradski povratnici na muzičku scenu, "Plejboj", imali su nezahvalan zadatak da nastupe nakon Kirila, te iscijede i posljednje atome snage iz fanova koji već tri dana žive i dišu uz Jelen Demofest. Ali bend koji se prvi put našao pred banjalučkim slušaocima je dokazao, da je to i te kako izvodivo, održavši nivo energije i budnosti do ranih jutarnjih sati. U tome im je pomogao i Ian Green, koji je na podjednako punoj DJ bini puštao svoje beatove.

Brankica Janković direktorica festival najavila je da festival naredne godine očekuju velike promjene.

Također, u sklopu Demofesta održane su i radionice stripa uz predavanja poznatih strip autora iz regije, kao što Aleksa Gajić, Bane Kerac i Boban Savić Geto, a predstavljen je i Deveti PopArt Market, kao i Pecha Kucha Night, dok je Slovenačka “Manik Manija” radila sa bubnjarima u sklopu radionice “Manic Drum”.

Nagrada za najbolji grafit u sklopu “Grafitti Jam” dodijeljena je zagrebačkoj umjetnici, koja stavara pod pesudonimom Oko, najperspektivnijim banjalučkim bendom proglašen je sastav “Važno obavještenje”, a ovogodišnju nagradu za podršku I izvještavanje sa demo scene dobio je novinar Savo Drakulić.