Muzika
0

Završen 9. Jazz Fest Sarajevo 2005

Sarajevo-x.com
Photo by Zijah Gafic
Photo by Zijah Gafic
U nedjelju navečer završen je 9. internacionalni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2005, čiji je program po općoj ocjeni bio najbolji u dosadašnjoj historiji festivala.

Tokom šest dana, festival je na pet scena ponudio više od 20 koncerata i predstavio preko 100 muzičara iz Evrope, Sjeverne i Južne Amerike. Publika je imala priliku uživati u koncertima na glavnoj sceni Doma policije, Strange Fruits Stageu u Kamernom teatru 55, Round Midnight Stageu u Clubu Coloseum, Groove Stageu u Bosanskom kulturnom centru i Late Nite Stageu u Clubu Jazz.

Glavni program Jazz Festa ponudio je koncerte nekih od najznačajnijih muzičara današnjice poput Charlie Haden's Liberation Music Orchestra, Jack de Johnette Quarteta, John Scofield Trija, a i za ostale koncerte vladalo je veliko interesovanje sarajevske publike, kao i posjetilaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja. Dvosatni nastup kvinteta Toma Harrella izazvao je simpatije najvećeg broja posjetilaca, kao i nastup Snetberger-Andersen-Vinaccia Trija.

Posebnu pažnju privukli su nastupi Hana Benninka i Arve Henriksena & Jana Banga na Strange Fruits Stageu, sceni koja je uporedo predstavila evropske i američke programe.

I ostale festivalske scene ponudile su zanimljiv program, poput dvanaestočlanog britanskog benda Jazz Jamaica koji je nastupio pred prepunom salom BKC-a, dok je publika do ranih jutarnjih sati mogla uživati u jam sessionima domaćih i muzičara učesnika 9. Jazz Festa Sarajevo 2005, održavanih na Late Nite Stageu.