Muzika
52

Zagrebački rock bend Drugi način nakon 17 godina izdaje novi album

Klix.ba
Zagrebački rock bend Drugi način nakon punih 17 godina predstavlja novi album pod naslovom "Zgubidan".

Više od 40 godina postojanja, hiljade koncerata održanih širom regije i veliki hitovi koji se i danas vrlo rado slušaju, poput "Piši mi" i "Prođe ovaj način", "Divno je biti nekome nešto" svakako svrstavaju Drugi način u živuće legende.

Bend je na novom albumu radio u zagrebačkom studiju ZG ZVUK, gdje su proveli gotovo pet godina.

Od sveg materijala kojeg su snimili proteklih godina, odabrano je 11 pjesama od kojih su već poznate dvije: "Jedro za oluju" i njihov još uvijek aktualni singl "Ljubav od porculana". Za obje su pjesme snimljeni i video spotovi u režiji mladog hrvatskog foto i video majstora Igora Ilića, koji je inače člana perspektivnog benda Orvel.

Pjesma "Prođe ovaj dan" jedan je od bezvremenskih hitova Drugog načina i neizostavan je dio njihovog koncertnog repertoara pa su se odlučili na album staviti i koncertnu snimku te pjesme.

Kako bi dodatno obogatili svoj novi projekt, na njemu su ugostili neke od renomiranih muzičara i prijatelja benda, kao što su Zdenka Kovačiček i Vedran Božić.

Produkciju cijelog albuma potpisuju Božo Ilić Dugi i Hrvoje Prskalo koji je ujedno zaslužan za mix i mastering albuma.

Na albumu "Zgubidan" nalazi se i jedan cover. Radi se o instrumentalu nizozemskog sinfo-rock benda FOCUS pod naslovom "House of the king".

"Odlučili smo se obraditi ovu pjesmu jer je ona već duže vrijeme dio koncertnog repertoara Drugog načina, a sada je doživjela i svoje studijsko izdanje. Nadalje, tu je i obrada pjesme 'Trebao sam, ali nisam', legendarnog Drage Mlinarca, čije prijateljstvo s bendom traje čitav niz godina", izjavio je frontmen Drugog načina, Branko Požgajec.

Upravo s izlaskom novog albuma, Drugi način predstavlja istoimenu pjesmu za koju je snimljen i videospot u režiji Igora Ilića.

"Sama pjesma Zgubidan, svojevrsna je posveta svim onima koji svojom umjetnošću zabavljaju ljude te su zbog svoje profesije prisiljeni na drugačiji dnevno-noćni raspored", rekao je Branko Požgajec

Kako ništa nisu prepustili slučaju, za osmišljavanje likovnog oblikovanja albuma, bio je zadužen višestruko nagrađivani Danijel Popović – umjetnik koji je ujedno zaslužan za dizajn i likovno oblikovanje prvog albuma Drugog načina (1975 godine).

"Prema mišljenju kvalificiranih poznavatelja muzičkog opusa Drugog načina, koji su imali priliku preslušati materijal, sastav je ovom prilikom pokazao svoje visoke kriterije u odabiru tekstova, aranžmana, te u samoj izvedbi zadržao melodiozni polifoni lirski zvuk, uz zavidnu količinu rokerske energije u svojim up-tempo pjesmama što ih i dalje svrstava u sam vrh predstavnika 'Rock klasike' na području šire regije", zaključio je Branko Požgajec

Tokom godina bend je mijenjao članove postave, a danas postavu Drugog načina čine: Branko Požgajec (vokal/flauta), Božo Ilić Dugi (bas gitara), Ernest Vinković (gitara/vokal), Damir Vuk (klavijature/vokal), Mario Domazet (gitara) i Mladen Palenkaš (bubnjevi/udaraljke/vokal).

Drugi način svoj novi album posvećuje prijatelju i dugogodišnjem članu Drugog načina, Davoru Senčaru koji je preminuo 2011. godine