Muzika
0

Yusuf Islam nakon tri desetljeća nastupao pred američkom publikom

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Yusuf Islam, nekadašnja muzička zvijezda pod imenom Cat Stevens, prvi put nakon gotovo trideset godina, u utorak je uživo nastupao pred američkom publikom, u sklopu promocije svog prvog pop albuma nakon povlačenja sa svjetske muzičke scene i prelaska na islam.

Publika je uživala u kombinacijama novih pjesama i starih hitova poput "The Wind," "Oh Very Young" i "Peace Train,", iako se Yusufov glas drastično promijenio od 70-ih godina.

Britanski pjevač je napustio svijet slave i glamura 1978. godine, ali sada se vratio i prošli mjesec je objavio novi album pod nazivom "An Other Cup".

"Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki korak za zdrav razum.", šaljivo je komentirao 58-godišnji pjevač.

Tokom nastupa Yusuf je priznao publici da je napustio svijet muzike, kako bi potražio duhovni mir. "Postao sam previše slavan, morao sam se spustiti na zemlju."

U proteklim godinama, učestvovao je u osnivanju nekoliko islamskih škola u Londonu, te se bavio dobrotvornim radom kako bi pomogao djeci koja su ostala bez roditelja u ratom zahvaćenim zemljama.

Također je izjavio kako je, prvi put nakon više od dvadeset godina, uzeo gitaru u ruke kada mu je sin donio kući.

"Moji prsti su jednostavno znali šta trebaju raditi, i sada vjerujem da pjesmom mogu postići mnogo vrijednije stvari, nego običnom pričom. Osjećam da sam dobio dar koji moram iskoristiti. "

Uz gitariste, klavijaturiste i vokaliste, Yusuf je promovirao nekoliko pjesama sa novog albuma, kao i single "Heaven/Where True Love Goes," te njegovu verziju pjesme "Don't Let Me Be Misunderstood" grupe The Animals.

Na samom kraju još jednom je otpjevao mega hit "Peace Train" te jednako popularnu pjesmu "Father and Son".

Početkom ovog mjeseca Yusuf Islam je nastupao i na dodjeli Nobelove nagrade za mir, koja je održana u u Oslu.