Muzika
0

Yusuf Islam dobio odštetu za klevetu

Sarajevo-x.com
Britanski pjevač Yusuf Islam, nekada poznat kao Cat Stevens, u petak je dobio odštetu za klevetu i javno izvinjenje od novinske agencije koja je objavila da Yusuf jednom prilikom nije htio razgovarati sa ženama koje nisu nosile hidžab.

Ovaj britanski umjetnik, koji je prešao na islam krajem 1970-tih, izjavio je da će veći dio novca kojeg je dobio kao odštetu donirati UN-ovoj dobrotvornoj organizaciji "Small Kidness", na čijem je on čelu.

Yusufov advokat je na sudu izjavio da je priču objavila agencija World Entertainment News Network, a prenio je web sajt Contactmusic.com.

Sporni članak objavljen je u martu prošle godine, a u njemu je pisalo da je Yusuf Islam seksistički nastrojen i netrpeljiv prema ženama, da je na jednoj ceremoniji dodjele nagrada odbio da razgovara sa bilo kojom ženom koja nije nosila hidžab, te da su žene s njim mogle razgovarati samo preko posrednika.

Yusufov advokat je izjavio da je ovaj članak osramotio njegovog klijenta, stvorio pogrešan utisak o njemu i narugao se njegovoj religiji.

59-godišnji Yusuf Islam, koji je i dalje u svijetu poznat po hitovima dok je bio Cat Stevens, a neki od njih su "Wild World," "Morning Has Broken" i "Moonshadow." Za karijere prodao je više od 60 miliona primjeraka albuma. Nakon prelaska na islam 1978. odustao je od showbusinessa, a prvi pop album od tada izdao je prije dvije godine.