Muzika
0

YouTube i Warner Music potpisali partnerski ugovor

Sarajevo-x.com
Muzički video spotovi umjetnika kao što su Madonna, Red Hot Chili Peppers i Sean Paul uskoro će biti legalno dostupni za pregledavanje na megapopularnom video servisu YouTube, nakon potpisivanja prvog komercijalnog partnerskog ugovora YouTube-a sa kompanijom Warner Music Group.

YouTube, na kojem posjetioci pogledaju preko 100 miliona video clip-ova dnevno, i četvrta najveća svjetska izdavačka kompanija Warner Music izjavili su u ponedjeljak da će ova saradnja pomoći Warneru da lakše distribuira svoje muzičke video spotove, snimke iza scene, intervjue sa umjetnicima i druge sadržaje.

U obavještenju stoji također da će korisnici moći preuzeti video spotove iz Warner-ovog kataloga i koristiti ih za vlastite video clipove koje sami uploaduju.

Do sada su sve video clipove kompanije Warner Music korisnici uploadali na YouTube bez dozvole izdavača.

Partnerski ugovor je potpisan u nedjelju popodne, dan nakon što je Universal Music Group opisala You Tube i slične internet servise kao kršitelje copyright zakona koji navodono duguju muzičkoj industriji desetine miliona dolara.

YouTube i Warner Music su objavili da će ugovor dozvoliti objema stranama da objavljuju reklame na stranicama video clip-ova i da podijele profit.