Muzika
7

"X Factor BH": Lukian, Maid, Vanja i Damjan očarali žiri i prošli u drugi krug

Piše: A. Dž.
Četvrta epizoda prve sezone showa X Factor Adria protekla je u znaku takmičara iz BiH. Četvero mladih talentiranih ljudi iz naše zemlje tražilo je svoju šansu za prolazak u drugi krug regionalnog muzičkog takmičenja. Publiku, ali i žiri večeras su tako sjajnim izvedbama "na noge bacili" Lukian Ivanović, Damjan Đurović, Maid Hećimović i Vanja Mišić. Jedini koji nije zadovoljio kriterije bio je Milić Vukašinović.

Lukian Ivanović, 20-godišnjak iz Banje Luke otvorio je večerašnju epizodu X Factora Adria pjesmom "My Heart is Refusing Me", švedske pobjednice Eurosonga Loreen.

Sjajnom izvedbom Lukian je oduševio publiku, a od članova žirija, Željka Joksimovića, Kikija Lesendrića, Kristine Kovač i Emine Jahović, dobio pohvale i "da" za prolazak dalje.

Kovač je kazala da ju je Lukian impresionirao, dok ga je Lesendrić upitao gdje je bio do sada uz konstataciju da je super.

Joksimović je Ivanoviću kazao da ga čeka dobra karijera.

Među takmičarima koji su dobili prolaznu ocjenu od žirija je 15-godišnji Damjan Đurović iz Rudog. On je otpjevao pjesmu "It's My Life" od Jona Bon Jovija. Iako je usred pjesme imao manjih tehničkih problema jer mu se istrošila baterija na mikrofonu, to nije utjecalo na njegovu sjajnu izvedbu.

Kovač je kazala da je Damjan lijepo iznenađenje i da je veoma ubjedljiv.

Saomuvjeren nastup imao je Maid Hećimović iz Orašja. Otpjevavši pjesmu Zdravka Čolića "Noć mi te duguje", 29-godišnjak je digao publiku na noge i dobio zanimljive komentare od žirija.

Prvi je počeo Joksimović koji je kazao: "Znaš li zašto ćeš biti zvijezda? Zato što si već počeo da me nerviraš".

Oduševljeni su bili i ostali članovi žirija, a iskrena kao i uvijek Kristina je Maidu kazala:

"Ti si čovjek drama, ti si Balkan u malom! Oduševio su me iako nisam za taj stil muzike. Fenomenalan si!".

Nakon Maida na scenu je izašla studentica iz Banje Luke Vanja Mišić koja je izvela pjesmu Natali Dizdar "Neki drugi dan". Sjajna Vanja dobila je od svakog člana žirija "da", a Kristina joj je kazala da je balkanska Nora Jones.

Jedini predstavnik iz BiH koji nije prošao u drugi krug takmičenja je Milić Vukašinović koji je nastupao pod maskom i pseudonimom Frenzy Ness, želeći sakriti svoj identitet, no to mu nije pošlo za rukom budući da ga je Joksimović vrlo brzo prepoznao.

Vukašinovićev potez, a ni izvedba nisu naišli na simpatije žirija pa je njegova X Factor avantura odmah završena.