Suba Stage
0

Vuneny na Exit Festu

Sarajevo-x.com
Dosadašnja World Music bina na Exit festivalu ove se godine predstavlja pod imenom Suba Stage posvećena kompozitoru Mitru Subotiću Subi. Prvi potvrđeni izvođači su Amon Tobin, Buraka Som Sistema, R Point, Addictive TV, Horkestar, Vuneny, Fedayi Pacha, These Monsters, Ritchaz and Keke, Macacos do Chines i DJ Marfox.

Koncept i ideja ove nove bine nastali su iz želje da se oda počast jednom od najpriznatijih svjetskih umjetnika koji je potekao iz Novog Sada, producentu, kompozitoru, multiinstrumentalisti i istraživaču Mitru Subotići Subi. Namjera je da se to uradi kroz nastupe njegovih prijatelja i muzičara sa kojima je sarađivao, ali i novih muzičkih putnika, avanturista i istraživača.

Najveća atrakcija prvog dana festivala na ovoj bini bez sumnje je Buraka Som Sistema iz Portugala. Ova proširena porodica plesača i MC-jeva sa svih strana svijeta donosi eksplozivni, bogati živi nastup, uključujući plesne trupe i vješte MC-jeve. Njihovi živi nastupi jedni su od najenergičnijih, a proglašeni su za najorginalnije izvođeče 2009. od strane magazina Fader.

Proslavljeni umjetnik Amon Tobin na Exit festival donosi različitost kao ključnu karakteristiku svog izraza u nedjelju 12. jula. Brazilac porijeklom, njegova karijera kreće uzlaznom putanjom u Velikoj Britaniji, gdje izdaje za kuću Ninja Tunes, a nakon Kanade, danas najviše stvara u San Francisku. Promjenom mjesta boravka, mijenjao se i njegov muzički izraz, uključujući elemente bossa nova džeza, elektronskog zvuka, uključujući komponente raznih muzika svijeta.

U nedjelju 12. jula, romska djeca koja su dio programa pod nazivom R Point kroz svoj nastup predstaviće svoje muzičko i umjetničko porijeklo. Ono što ova organizacija radi jeste izdvajanje romske djece iz nepovoljnih životnih uslova i njihovo angažovanje u raznim radionicama u okviru kojih se stvara muzički izraz njihove kulture. U tome ih vode eminentni umjetnici iz Srbije, a od januara 2006. oformljeno je dvanaest radionica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zemunu.

Addictive TV je bend koji će nastupiti prve večeri Exit festivala, a u pitanju je audiovizuelni fenomen koji je već oduševio publiku u 50 drugih zemalja. Neki od najboljih klubova na planeti, među kojima su Womb u Tokiju, Paradiso u Amsterdamu i Razzmatazz u Barseloni, bili su njihovi domaćini. Izuzetno traženi za kreiranje filmske muzike, pravili su remikse za muziku iz filmova Iron Man, Slumdog Millionaire, Max Payne, Fast & Furious i Snakes on a Plane.

U svakom smislu neobičan, misteriozan, orijentalan, a ipak sa puno dub zvuka, Fedayi Pacha je umjetnik kojeg ne treba propustiti u nedelju 12. jula. Ovaj jedinstveni umjetnik iz Francuske kombinuje dub sa orijentalnim zvucima i instrumentima od 2003. kada se pridružuje umjetničkom kolektivu Bangarang iz grada St Etienne. On na scenu iznosi ceo svoj studio, pozivajući sve prisutne da učestvuju u kreiranju muzike na licu mjesta.

Nezavisnost i različitost kao glavne karakteristike ove bine, dodatno su obogaćene nastupom sastava These Monsters, zakazanim za 12. juli. Za njihov zvuk kaže se da jednako pokreće i tijelo i um.

U nedelju 12. jula, nastupiće i vokalno-instrumentala atrakcija Horkestar. Dolaze iz Beograda i, kao što njihovo ime govori, kombinuju horsko pevanje trideset ljudi sa petočlanim bendom na instrumentima. Nisu ograničeni pravilima, svježi su, i nadasve nezavisni.

U noći 9. jula, jednu od prvih umjetničkih počasti Subi daće Ritchaz & Keke iz Portugala. Lomljivi ritmovi ovog sastava, minimal zapadnoafrički bubnjevi i rani američki hip hop, upakovani su u njihovoj "lo-fi" stvaralačkoj tehnici.

Macacos do Chines su hip-hop bend koji 9. jula dolazi iz Portugala, donoseći još lo-fi zvukova, sa dodatkom suptilnog elektronskog ritma.

DJ zvijezda iz Portugala čija popularnost vrtoglavo raste, DJ Marfox sa još pet DJ-eva čini sastav DJ N.K, a zvuk kakav oni prave kombinuje kuduro sa žanrovima kao što su tribal house, trance i techno.

Pobijajući sve predrasude o mogućim muzičkim žanrovima sa Balkana, dvočlani sastav Vuneny dolazi iz Mostara i donosi nezavisne elektronske zvuke. U žanru muzike koji osvaja svijet vrtoglavom brzinom, Bosna i Hercegovina daje svoj doprinos kroz ovaj neobični duo u nedjelju, 12. jula.

Ulaznice se u Sarajevu mogu kupiti u Caffeu Meeting Point, Hamdije Kreševljakovića 13, tel. +387 62 34 26 61, e-mail [email protected].