Muzika
2

Voditeljica Nicki Minaj dominirala: Ariana Grande i One Direction sa po tri EMA nagrade

Klix.ba
Royal Blood (Foto: EPA)
Jedan od najvećih godišnjih muzičkih događaja, koji slavi najpopularnije svjetske umjetnike, 2014 MTV EMA, obilovao je nesvakidašnjim, neočekivanim momentima, saradnjama koje se viđaju jednom u životu, i uzbudljivim nastupima koje će, bez sumnje, ostati zabilježeni u historiji.

Ovogodišnji šou je SSE Hydro dvoranu u Glazgovu pretvorio u nezaboravnu ekstravaganzu, koja je gledaoce provela kroz vrijeme i “katapultirala” ih kroz uspomene na neobične momente u dvadesetogodišnjoj historiji MTV EMA dodjele nagrada.

Na početku šoua publika se “transportovala” u 1994. godinu kada je, tada mlada Nicki Minaj, u svojoj spavaćoj sobi, prvi put u životu gledala MTV EMA dodjelu, da bi se zatim “lansirala” u budućnost, baš na vrijeme za svoj veliki ulazak na 2014 MTV EMA.

"Her Minajesty" je zaista gospodarila cijelom večeri, a kući je odnijela i nagradu u kategoriji "Najbolji hip-hop izvođač", dok je publiku počastila izvođenjima svojih najvećih hitova uključujući i "Super Bass", "Anaconda", a prvi put je predstavila i svoju novu numeru "Bed Of Lies" tokom koje joj se, na veliko iznenađenje publike, pridružila i Skylar Gray za klavirom.

Voditeljica je publiku u Glazgovu počastila uzviknuvši "ja častim ovu turu", nakon čega ih je ih je "obasula" novčanicama sa svojim likom, dovoljno za 1.000 besplatnih pića.

Jedan od najvećih rock bendova svih vremena, velikani U2 su četvrti put izašli na MTV EMA scenu kada su izveli skromnu, nerazmetljivu verziju pjesme "Every Breaking Wave", dok ih je pratio gudački orkestar. Alicia Keys je izvela inspirativnu numeru "We Are Here", koja je bila nominovana u kategoriji "Najbolja pjesma sa porukom", a njen nastup je obasjao publiku u SSE Hydro dvorani, ali i gledaoce širom svijeta. Pobjednica u kategorijama "Najbolja pjesma" i "Najbolji ženski izvođač" Ariana Grande je letjela iznad publike u akrilnoj fotelji na napuhavanje, da bi zatim izvela medli svojih hitova "Problem" i "Break Free" u nastupu inspirisanim "Barbarella" filmom. Ed Sheeran je svoju numeru "Thinking Out Loud" sa prvog mjesta lista donio na MTV EMA scenu.

Rock legenda Ozzy Osbourne se trijumfalno vratio na MTV da primi "Global Icon" nagradu. U iznenadnom nastupu kojim je odata počast Ozzyu, Simon Neil, iz Biffy Clyro benda, se pridružio gitarskoj legendi Slashu, kao i Myles Kennedy and the Conspirators, u epskom izvođenju klasika "Crazy Train".

Electro-pop muzičarka Kiesza se sa Royal Exchange trga u Glazgovu, putem klasične crvene telefonske govornice, “teleportovala” u arenu, da bi zatim rasplesala cijelu halu uz njen hit "Hideaway", uz podršku plesača. Britanka Charli XCX je zapalila arenu izvevši svoje hitove "Boom Clap" i "Break The Rules", u glam-rock/punk aranžmanu, a rock dvojac iz Velike Britanije, Royal Blood, moćno je prašio uz numeru "Figure It Out", ispred vrištećih fanova. Pobjednik u kategoriji "Najbolji World Stage nastup", Enrique Iglesias je pozvao publiku da mu se pridruži u medli izvođenju pjesama "Freak" i "Bailando", dok su hiljade fanova osvijetlile parter SSE Hydro dvorane svojim LED narukvicama.

Ludilo je ipak preovladalo. Katy Perry je otkrila neobičnu opsesiju 'jastučićima' Nicki Minaj, a dalje u šou je ponovo odata počast pozadini reperke sa "butt putt" mini golf terenom u sredini arene. Redfoo se na sceni pojavio noseći kilt, da bi uručio nagradu bendu One Direction koji su trijumfovali u kategoriji "Najbolji pop izvođač". Ovo ne bi bilo toliko 'skandalozno' da nije ranije, tokom intervjua na crvenom tepihu, otkrio da ne nosi donji veš, što su fanovi na društvenim mrežama izglasali koristeći hashtag #UnderFoosKiltEMA. U još jednom osvrtu na historiju grada domaćina ovogodišnjih EMA nagrada, David Hasselhof se na sceni pojavio lica obojenog plavom farbom i obučen kao "BraveHoff".

Pre završetka večeri 'kraljica Nicki' je najavila da će se 2015 MTV EMA nagrade održati u Milanu, u Italiji i to u Mediolanum Forum, u nedjelju 25. oktobra 2015. godine. Italija i Milano biće domaćini i Expo 2015, "Svjetske izložbe", čime će MTV EMA događaj zatvoriti godinu internacionalnih događaja koji će se održavati u Milanu.

2014 MTV EMA pobjednici:

Najbolja pjesma: Ariana Grande - "Problem" feat. Iggy Azalea

Najbolji pop izvođač: One Direction

Najbolji ženski izvođač: Ariana Grande

Najbolji muški izvođač: Justin Bieber

Najbolji nastup uživo:

One Direction

Najbolji novi izvođač: 5 Seconds of Summer

Najbolji rock izvođač: Linkin park

Najbolji alternativni izvođač: 30 Seconds to Mars

Najbolji hip-hop izvođač: Nicki Minaj

Najbolji izvođač elektronske muzike: Calvin Harris

Najbolji izgled: Katy Perry

Najbolji Push izvođač: 5 Seconds of Summer

Najbolji World Stage nastup: Enrique Iglesias

Worldwide Act/Najbolji Worldwide izvođač: Zhou Bichang (周笔畅)

Best Video/Najbolji video: Katy Perry - "Dark Horse" feat. Juicy J

Biggest Fans/Najbolji obožavaoci: One Direction

Global Icon: Ozzy Osbourne

Od prve dodjele 1994. godine, MTV EMA je stekla reputaciju jedne od najvećih svjetskih svečanosti dodjela nagrada. Prethodni gradovi domaćini MTV EMA ceremonijama bili su Amsterdam (2013), Frankfurt (2012), Belfast (2011), Madrid (2010), Berlin (2009), Liverpool (2008), Munich (2007), Copenhagen (2006), Lisbon (2005), Rome (2004), Edinburgh (2003), Barcelona (2002), Frankfurt (2001), Stockholm (2000), Dublin (1999), Milan (1998), Rotterdam (1997), London (1996), Paris (1995) i Berlin (1994).