Muzika
23

Vlado Džihan, gudački orkestar i vrhunski turski muzičari zajedno na sceni

Klix.ba
Goethe-Institut i Muzička akademija u Sarajevu organizuju re:Union, koncert sarajevskog kompozitora Vlade Džihana i Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu. U koncertu će učestvovati vrhunski turski muzičari, čuveni perkusionista Misirli Ahmet i vokalista Özden Öksüz, čije su izvedbe publici dobro poznate sa albuma "Dzihan & Kamien".

Sutra na Muzičkoj akademiji započinju finalne radne probe cijelog umjetničkog tima, a projekt koji je u proteklim mjesecima razvijan u nekoliko etapa, konačno će biti predstavljen pred licem sarajevske publike, u prostorima partnerske Akademije scenskih umjetnosti, Otvorena scena Obala, u četvrtak, 26. novembra u 20:30.

Gosti re:Uniona bit će i DJ duo Basheskia & Edward EQ, a uvodni razgovor sa Džihanom napravit će voditeljica projekta "Poetike pop kulture" muzikologinja Amila Ramović. Projekt će realizirati Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu kojeg vodi Belma Alić, ovdje u saradnji sa dirigenticom Tijanom Vignjević, a supervizor orestracije je kompozitor Ališer Sijarić.

Projekt re:Union prvi je u ciklusu majstorskih radionica i predavanja "Poetike pop kulture" u okviru oblasti Aspekti muzike 20. i 21. stoljeća MAS. U njemu predavači i studenti istražuju fenomene savremene muzičke pop kulture i načina na kojima se oni prepliću i kontekstualiziraju unutar savremenih umjetničkih i globalnih kulturnih praksi.

Vlado Džihan rođen je 1970. godine u Sarajevu u porodici muzičara, a danas živi u Beču i Berlinu. Svoju profesionalnu muzičku karijeru otpočeo je 1985. godine kao klavijaturista u različitim sarajevskim bendovima (Zabranjeno pušenje). Od 1987. godine sarađivao je kao aranžer na različitim projektima Gorana Bregovića (muzika za film Arizona Dream), a zatim i na mnogim projektima muzike za film i TV. Godine 1991. napušta studije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kako bi ih nastavio na jazz akademiji u Beču. U periodu 1992-1998. radi kao producent za različite austrijske i međunarodne muzičke projekte, ali kao i filmski i pozorišni kompozitor. Godine 1998. osniva s dva partnera izdavačku kuću Couch Records pod čijim je okriljem započeo izuzetno uspješnu međunarodnu umjetničku karijeru. Pod imenom Dzihan&Kamien objavljena su, pored ostalih, tri studijska albuma, jedan live album i dva albuma remixa. Njegovu karijeru prati ogroman broj ostvarenja s preko 60 albuma, njegova muzika je prisutna kroz najširi medijski prostor, u TV serijama (Damages, Sex And The City, Six Feet Under, Nip/Tuck), reklamama (Apple, Marks & Spencer, Daimler Chrysler), soundtrackovima (Banksy "Exit Through the Gift Shop", "So You Think You Can Dance"), uz prisustvo na preko 300 međunarodnih kompilacija (Café Del Mar, Buddha Bar), uz pozive za remixe djela umjetnika poput Billie Holiday ("Don't explain") ili Sergea Gainsbourga ("Je t'aime").