Muzika
0

Vlada Divljan u sarajevskom klubu "Coloseum"

FENA
Vlada Divljan, gitarista i lider nekadašnje grupe "Idoli", 29. aprila gostovaće u sarajevskom kasino klubu "Coloseum".

Vlada Divljan je jedan od najoriginalnijih i najdosljednijih autora beogrdaske pop rock scene koji je sa svojim bendom "Idoli" krajem 70-ih i tokom 80-ih godina prošloga stoljeća bio predstavnik "novoga talasa" ex: SFRJ prostora.

Od svojih prvih singlova poput "Retko te viđam sa devojkama" i "Maljčiki" pa sve do posljednjeg projekta "Die Tonzentrale" Vlada je ostao vjeran svojim pop i R'N'R korijenima.

Album "Odbrana i poslednji dani" je 1986 godine proglašen od muzičkih kritičara za najbolju ploču Yu rocka.

Grupa "Idoli" je iza sebe ostavila albume sa kojima su oznamenili jedno vrijeme i rock n roll generaciju. To su albumi "Odbrana i posljednji dani"- snimano 1981-2. Objavljeno 1982 ,"Čokolada" -snimano i objavljeno 1983., "Šest dana juna" - Originalna muzika iz filma. Snimano VI 1984 - VI 1985. Objavljeno 1985 godine. Mnogi smatraju ovu ploču kao prvi solo album Vlade Divljana, ali to je ploča Idola - i to jedna od najboljih (poslije "Odbrane). Na ploči svira i Gagi Mihailović, gitarista "KATARINE II". ...

Od Vladinih radova izdvajaju se "Rock and Roll bukvar" (1990) koji je realizovao sa Giletom, liderom beogradskog benda "Električni orgazam", inače svojim suvremenicima. Muzika za djecu je objavljena 1989. godine, a sastojala se od jedanaest pjesama za koje su Divljan i Gile napisali muziku, a Ljubivoje Ršumović tekstove.

"Rock and Roll bukvar" je urađen 1990.godine, po istom šablonu (Tekstovi i pjesmice za svako slovo azbuke). Na ovoj ploči se nalazila i uvodna i odjavna špica za dečiju seriju "Fazoni i fore". RTB PGP je 1991. objavio obje ploče na jednom CD-u.

U svakom slučaju nastup u Sarajevu biće to interesantan susret sa ovim gitaristom i kompozitorom, koji će tom prilikom podsjetiti na svoje najznačajnije radove.