Muzika
56

VIDEO: Koncert Kemala Montena u Domu mladih iz 2007. godine

Klix.ba
Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih muzičara i kantautora Kemal Monteno preminuo je jučer u 67. godini nakon duge i teške bolesti. Klix.ba vam donosi ekskluzivni 25-minutni snimak njegovog koncerta koji je prije osam godina održan u tada tek renoviranom Domu mladih u Sarajevu.

"Kao nekad u 8" naziv je koncerta koji je Kemal Monteno održao 6. jula 2007. godine u tek obnovljenom Domu mladih u Sarajevu, koji je od 1969. i sve do njegovog razaranja ratne 1992. godine bio centar umjetničkog stvaralaštva i centar kulturnog života grada. Posljednji put prije ovog koncerta Kemo je pjevao na istom mjestu ratne 1993. godine.

"Pjevao sam posljednji put 1993. godine ovdje, nije bilo plafona, gore je bilo nebo, ovdje je bilo zgarište. Talijanska televizija je snimala neku emisiju u Sarajevu usred rata, a ja sam na gredi pjevao jednu pjesmu za tu emisiju. Sretan sam da mogu ponovo pjevati u obnovljenom Domu mladih, kojeg bih ja rado nazvao 'Dom mladih Davorin Popović'", sjetio se tada Monteno ratnih vremena i svog velikog prijatelja.

Na samom početku koncerta Monteno je otkrio i jednu anegdotu iz njegovog života.

"Nemojte nikome reći. Ja sam samo jednom plesao u životu, i to u Fisu ovdje kada su Indeksi svirali i to sa jednom curom koja se zove Branka, poslije toga smo se vjenčali i dan danas smo zajedno, to je bio moj prvi i posljednji ples", ispričao je Monteno uz osmijeh i oduševljenje publike.

Tu večer obnovljeni Dom mladih je bio ispunjen do skoro posljednjeg mjesta, a u dvosatnom koncertu Monteno je otpjevao svoje najveće hitove. Zahvalio se publici što je došla na koncert po "onoj vrućini" i rekao da on ne bi došao na koncert pa ni da pjevaju Frank Sinatra ili Elvis Prisley. Večer je započela pjesmom "Lidija" kojom je počeo i koncert u BKC-u 1967. godine na početku karijere. Potom su uslijedili hitovi "Dušo moja", "Jedne noći u decembru", "Pahuljice moja", "Tajna žena"...

Monteno je na svoj način iskritikovao nekoliko slobodnih mjesta u Domu mladih.

"Najgore mi je kad pjevam, a u prvom redu ima... Neka raja kažu kako će doći kad nemaju para, a oni koji su dobili džaba karte ovdje u prvom redu nisu došli, p***** im materina", nasmijao je Monteno publiku i nastavio pjevati stihove pjesme "Gitaro moja".

Posljednji koncert u Sarajevu Monteno je održao u novembru 2012. godine u dvorani Zetra zajedno sa Goranom Bregovićem, Dinom Merlinom, Zdravkom Čolićem, Radetom Šerbedžijom i drugim zvijezdama regije.

Video je snimljen u saradnji sa Kuća muzike i zabave Panta Rhei, prava na kopiranje Panta Rhei.