Nogomet, muzika i jedinstvo
0

FOTO+VIDEO / Velikim koncertom počela nogometna groznica

Sarajevo-x.com
Shakira
Foto: AP
Na stadionu "Orlando" u Johannesburgu u četvrtak navečer vatreno je označen početak nogometne groznice u Južnoafričkoj Republici, koja će se prenijeti i na ostatak svijeta. Koncertom, koji je bio inspirisan afričkim ritmovima i jedinstvom nacije, ova zemlja je pokazala zahvalnost što je krovna svjetska nogometna organizacija, uprkos sumnjama mnogih u uspjeh, upravo JAR izabrala za domaćina Svjetskog prvenstva 2010. godine.

Veteran Hugh Masekela otvorio je koncert hitom iz 1968. "Grazin' in the Grass", a ubrzo mu se na pozornici pridružila mlada južnoafrička zvijezda Lira.

Grupa "Black Eyed Peas" potom je izvela miks svojih najpopularnijih pjesama, te je akcenat ponovo vraćen na Afriku, sa slijepim dvojcem Amadouom i Miriam iz Malija.

Shakira je u odjeći sa životinjskim uzorkom izvela himnu SP-a i plesala zajedno sa brojnim plesačima na pozornici, a zapažene nastupe imali su i kolumbijski pjevač Juanes, koji je, između ostalog, premijerno izveo novi singl "Yerbatero", te Alicia Keys.

Uz pjesmu "Everyday People" grupe "Sly and the Family Stone" okupljeni su pozdravljeni i velikim vatrometom.

"Svi ste dobrodošli. Afrika je kolijevka čovječanstva, tako da ste dobrodošli kući", poručio je borac za ljudska prava, Nelson Mandela.