Baščaršijske noći
4

Večeras koncert Enesa Begovića i smotra vokalnih ansambala

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U sklopu Festivala Baščaršijske noći u nedjelju na Centralnoj pozornici Vijećnica u 21 sat, svoj samostalni solistički koncert održat će Enes Begović, koji će se publici predstaviti repertoarom na kojem će pored poznatih autorskih pjesama biti i dosta sevdalinki.

Enes Begović je do sada snimio 14 studijskih albuma i nekoliko kompilacija. Ploča na kojoj se nalazi pjesma "Bosanac',' koja je i danas jedan od najvećih hitova, prodata je u 500 000 primjeraka.

Nastupao je u SAD-u (Čikago i New York), Australiji (Pert, Melburn i Sidnej). Godine 1989. proglašen za najveći talenat narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije. Između ostalih dobio je nagradu "Zlatna ruža mira". Četiri puta je osvajao titulu pjevača godine u BiH.

Kao visočki gimnazijalac prošao je na audiciji za vokalnog solistu 1978.godine. Od tada kreće aktivnije bavljenje muzikom, da bi u profesionalne vode stupio 1985. godine, snimanjem prvog albuma za sarajevski "Diskoton".

U svojoj karijeri snimio je 14 albuma i 3 kompilacijska albuma, otpjevavši pri tome blizu 200 kompozicija.

U nedjelju u 21 sat na Platou ispred Katedrale održaće se Smotra vokalnih ansambala i sastava. Na tradicionalnoj smotri učestvuju: Mostarske kiše (Mostar), Ženska klapa Ar'ja (Mostar), Sarajevski vokalni oktet "Preporod“ (Sarajevo), Ženski vokalni sastav "Rusula“ (Split), Klapa Hrvoje (Mostar).

Ulaz na ove programe je slobodan.